Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vězni šli na svobodu, pomohl jim nový zákoník

Jdou na svobodu...
Jdou na svobodu...  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, map - 
1. ledna 2010
16:37

Na pět set vězňů dostalo novoroční dárek v podobě nového trestního zákoníku. Díky němu mohli odejít včera na svobodu, i když si neodseděli celý trest. Odsouzeni totiž byli za činy, které už nový zákoník považuje jen za přestupek. Je to hlavně řízení auta bez řidičáku, drobné krádeže do 5 tisíc korun, pytláctví či domácí pálení alkoholu.

Z věznice v Plzni na Borech odcházeli včera dopoledne vězni po skupinkách. „Jsem šťastný. Dozvěděl jsem se až včera, že půjdu domů,“ řekl Jan (38), který byl za mřížemi jen měsíc, protože řídil auto bez řidičáku. Další ze skupinky Miroslav (30), který byl odsouzen na čtyři měsíce za drobné krádeže, se prý o propuštění dozvěděl před týdnem: „Ale do poslední chvíle jsem tomu nevěřil.“ Nejvíc vězňů opustilo včera věznice ve Vinařicích, v Příbrami, Ostrově a Světlé nad Sázavou.

Jen kradl, opustil basu o 8 měsíců dřív

Před 10. hodinou včera ještě vězeň a po pár minutách už volný muž. Jan Benek (27) byl jedním ze čtyř desítek šťastných, kterým se nečekaně otevřela brána na svobodu. Za opakované drobné krádeže byl odsouzen na dva roky. Nový zákoník to ale považuje už jen za přestupek. „Zbývalo mi osm měsíců. Jsem rád, že se to vztáhlo i na mě. Doufám, že už se sem nevrátím,“ řekl Benek.

hihihi ( 2. ledna 2010 14:16 )

zavírejte dcéry a slepice,bude se je*bat a krást velice.

janteto ( 2. ledna 2010 12:54 )

Když to platí v těchto případech, tak zvýšení trestů vrahům a násilníkům bude platit pro ty, co tam za to sedí také? Mám pocit, že to propouštění je jen pro to, aby stát ušetřil a jejich průsery platil někdo jiný. Řídících neřidičů přibude, nehod jistě také a ti nevinní, budou mít hold smůlu, obchodníci se zahojí na ostatních zákaznících atd, atd.

sakra ( 2. ledna 2010 10:27 )

A kterému pos.ranci hlavně "zprava" je shůry dáno???

sakra ( 2. ledna 2010 10:23 )

To nejsou zákonodárci, to jsou neskutečná HOVADA!

anasyi ( 2. ledna 2010 09:46 )

Zobrazit celou diskusi