Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silvestrovské oslavy: Alkohol, petardy i zranění

Autor: ČTK, amp - 
1. ledna 2010
11:33

Silvestrovské oslavy v Praze i dalších místech ČR byly podle hasičů a policistů spíše klidné. Úrazy a krvavá zranění byla výjimkou.

Hasiči během 24 hodin vyjížděli celkem osmatřicetkrát, běžně je to 20 až 25 zásahů. Pouze ve dvou případech byla příčinou výjezdu nedbalost při používání zábavní pyrotechniky. V metropoli často ale hořely kontejnery a popelnice.

"Celá silvestrovská noc proběhla, dá se říci, zcela v pořádku. K dílčím narušením veřejného pořádku mohlo v souvislosti se Silvestrem dojít, nicméně nejednalo se o nic zásadního," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. K většímu klidu při oslavách příchodu nového roku podle něho mohlo přispět i to, že se na Václavském náměstí tentokrát nekonala silvestrovská show, kterou v minulých letech organizovala televize Nova.


Tady mají zdravotníci i policisté hodně práce Tady mají zdravotníci i policisté hodně práce | David Malík, Martin Mithofer

Jiří Danda ze záchranné služby České televizi řekl, že v souvislosti s novoročními oslavami zdravotníci v Praze nejčastěji ošetřovali poranění způsobená petardami. "Drobné popáleniny a bohužel také pár úrazů oka," uvedl. V porovnání s loňskem bylo však podle něj případů asi o třetinu méně.

Asi půlhodinu po půlnoci hasiči zamířili do Prahy 10, kde z okna visela opilá žena. Než tam však stačili dojet, spolubydlící ženu vtáhli zpět do bytu.


V centru metropole slavily Silvestra jako obvykle tisíce lidí včetně cizinců. Neodradilo je ani deštivé počasí. Lidé kolem půlnoci například korzovali po Karlově mostě, zaplněno bylo Staroměstské náměstí.

FOTOGALERII Z OSLAV NAJDETE ZDE!

Méně práce také letos měli ve srovnání s předchozími roky pracovníci Pražských služeb a spolupracujících firem, kteří již dlouho před rozedněním uklízeli odpad po silvestrovských oslavách v centru metropole. "Odhaduji, že ve srovnání s jinými roky ho bude tak o čtvrtinu méně," řekl František Hodan ze závodu údržby komunikací Pražských služeb. "Bezesporu na to má vliv krize, ale i počasí. Večer pršelo a poměrně ošklivě bylo i v noci," vysvětlil.

gogo ( 1. ledna 2010 17:24 )

že jsme již zase o rok starší, zase o rok blíže ke svému konci, se mi zdá býti dosti pošetilé a hloupé...

Zobrazit celou diskusi