Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hasiči: Pozor na odpalování silvestrovských petard!

Autor: jos, rvs, ČTK - 
31. prosince 2009
19:58

Odpalování petard k oslavám konce roku neodmyslitelně patří. Hasiči ale nabádají k opatrnosti, novoroční oslavy podle nich často mohou skončit tragicky!

Každoročně během posledních hodin starého a prvních okamžiků nového roku vyjíždějí k podstatně vyššímu počtu požárů, než je běžné v jiné dny. Na vině je mnohdy zábavní pyrotechnika. Lidé by měli kupovat jen legální zboží tohoto druhu, řídit se návodem a neodpalovat rachejtle opilí.

Z údajů, které hasiči poskytli, vyplývá, že pokud jde o období mezi Štědrým dnem a 1. lednem, byl v posledních deseti letech nejtragičtější přelom let 2001 a 2002. Při požárech mezi 24. prosincem 2001 a 1. lednem 2002 zahynulo celkem osm lidí.

Velmi rizikový je právě Silvestr. Od světlic nejčastěji hoří kontejnery, popelnice, tráva a keře, neopatrně odpálená pyrotechnika však o minulém Silvestru zapálila i věci na několika balkonech a domech a hasiči museli likvidovat také požáry automobilů.

Je proto třeba držet se několika pravidel, v první řadě kupovat legální pyrotechniku s návodem v českém jazyce. Veškerá zábavní pyrotechnika musí být označena certifikační značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi