Nohl ve spolupráci s dalšími experty strávil nad rozklíčováním algoritmu pět měsíců, uvedla v úterý na internetu BBC.

Výsledkem je, že může tajně odposlouchávat soukromé hovory miliard lidí kdokoli, včetně zločinců. Nohl to uvedl na berlínském kongresu s příznačným názvem o chaotických komunikacích. Podle něj není zabezpečení hovorů v technologii GSM adekvátní a kód zveřejnil s nadějí, že uživatelé teď budou žádat zabezpečení lepší.

Asociace výrobců (GSMA) na to uvedla, že v Británii a mnoha dalších zemích by byla Nohlova práce nezákonná. "Jde o něco, co vůbec nebereme na lehkou váhu," reagovala mluvčí asociace. Nohl na to BBC sdělil, že věc raději předem konzultoval s právníky.

Nohl na odkrytí kódu GSM pracoval s několika desítkami dalších lidí. Algoritmus A5/1 je přitom 22 let starý a využívá ho mnoho operátorů. Kód měl zajistit, aby hovor nebylo možné zachytit rostoucím počtem mobilů a základních stanic. A ví se, že měl řadu slabin, včetně první vážné z roku 1994.

Asociace dodala, že již načrtla návrh, jak A5/1 předělat na nový standard A5/3. "Vzato kolem a kolem, má podle nás tento výzkum, který byl zřejmě motivován i komerčními úmysly, k praktickému útoku na GSM daleko," shrnula mluvčí GSMA.

Rozšifrovat signál GSM a poslouchat cizí hovory bylo možné již dříve. Podle expertů to ale stálo statisíce dolarů. Ian Meakin z firmy Cellcrypt zabývající se kódováním uvedl, že k nezbytné technologii mají přístup jen státní úřady a zločinci s vydatným financováním.