Na trhu si můžete vybrat z několika desítek testerů – ale jak to je s jejich kvalitou? Je opravdu možné, aby přístroj za pár desítek korun spolehlivě fungoval? Odborníci pro vás mají několik rad:

Přesnost: Všechny dechové alkoholtestery jsou určeny pouze pro orientační měření obsahu alkoholu v krvi. Nezáleží na tom, jestli přístroj uvádí naměřené hodnoty s přesností na dvě nebo tři desetinná místa. Jednak v praxi není rozdíl mezi tím, jestli nadýcháte 0,5 ‰ nebo 0,7 ‰ – za volant nesmíte. České silniční zákony totiž netolerují ani jednu desetinu promile, ale pouze nulu!

Spolehlivost: Tou si můžete být jisti jen tehdy, pokud jste kvalitní přístroj správně použili a pokud je přístroj pravidelně kalibrován – tedy prozkoušen. Poslat na test byste ho měli tak jednou ročně, kontrola stojí asi 400 Kč.

Cena: Neměla by být hlavním a už vůbec ne jediným kritériem výběru. Kvalitní přístroj ale nemůže stát pouhých několik stovek – jen cena základního senzoru stojí 10 amerických dolarů!

Další funkce přístroje: Kromě opravdu kvalitního údaje o tom, zda a kolik máte alkoholu v těle, vše ostatní raději ignorujte, další funkce jsou zbytečné.

Jak správně zjistit promile alkoholu v krvi?

Zásady správného používání jsou popsány v každém návodu a je dobré si je opravdu přečíst. Než poprvé dýchnete, rozhodně byste měli vědět, že:

Po poslední konzumaci alkoholu počkejte alespoň 30 minut před fouknutím do přístroje. Dříve by to stejně nemělo smysl – trvá přibližně 30 minut, než je alkohol absorbován ze zažívacích orgánů do krve a také zbytkový alkohol v ústech potřebuje určitou dobu pro vyprchání, aby neovlivňoval měření.

Podobně počkejte alespoň několik minut po kouření. Rozhodně současně nekuřte a současně nedýchejte do přístroje, protože by to zcela změnilo hodnoty.

Neprovádějte měření za silného větru, nebo v uzavřené místnosti se vzduchem plným výparů či kouře.

Používejte a uchovávejte přístroj na suchém a dobře větraném místě, rozhodně ne v místech s výpary těkavých látek (ředidla apod.).

Nevystavujte přístroj přímým slunečním paprskům – neměl by tedy ležet například na palubní desce pod čelním sklem, vysokým nebo příliš nízkým teplotám a vlhkosti.

Dávejte přístroj pravidelně kalibrovat v doporučených kalibračních intervalech, a to i když jej třeba určitou dobu nepoužíváte, a také v případě, že se vám výsledky opakovaně zdají být nesprávné. Každý přístroj by měl být překontrolován nejméně jednou ročně. Kalibrace stojí přibližně 400 Kč. Pokud to neuděláte, riskujete, že přístroj nebude ukazovat správně a vy usednete za volant s alkoholem v krvi – což ohrozí nejen vaši peněženku, body, ale hlavně i život někoho dalšího!

Fotogalerie
1 fotografie

S polovodičovým senzorem

Polovodičové čidlo schopno detekovat plynný ethanol a dle koncentrace měnit odpor. Změna je pak vyhodnocována a převedena na číselný údaj, udávající koncentraci alkoholu v dechu.Typickým zástupcem je typ CA 2000 nebo AlcoSafe řady KX – například KX 2000.

+ Prakticky jedinou možnou výhodou je jejich nižší cena.

- Mohou být používány pouze pro orientační kontrolu.

S elektrochemickým senzorem

Používají speciální elektrochemické čidlo, které snímá spektrum iontů v elektrickém poli. Příkladem je Alcoscent DA-8000 a profesionální alkoholtestery používané (nejen) policií.

+ Přesnost a spolehlivost a vynikající citlivost.

- Cena, i když ve srovnání s pokutou za alkohol je nízká.