Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pokazil se pražský orloj: Apoštolové hodinu kroužili

Staroměstský orloj
Staroměstský orloj  (Autor: Foto Blesk)
Autor: šim, INT - 
27. prosince 2009
20:03

V neděli odpoledne se porouchal orloj na pražském Staroměstském náměstí. Dvanáct apoštolů se více než hodinu stále dokola objevovalo v modrých oknech. Orloj také celou dobu zvonil.

Informoval o tom server tn.cz.. Hodinář Petr Skála, který se o orloj od letošního léta stará, řekl, že se jednalo o vzácnou poruchu, která byla asi po hodině odstraněna.

"Taková závada je velmi vzácná, prasknul starý šroubek o průměru asi šest milimetrů ... Protože tam chyběl takový zástavný kolíček, který upadl, když se zlomil ten šroubek, tak to chodilo kolem dokola," uvedl Skála.

Porouchaný orloj přilákal řadu turistů, kteří se v upatí Staroměstské radnice s podivem zastavovali. Normálně totiž apoštolové v okýnkách objevují jen v každou celou hodinu.

Staroměstský orloj byl sestrojen v roce 1410 hodinářem Mikulášem z Kadaně. Tehdy se jednalo teprve o třetí stroj tohoto druhu na světě. Později orloj údajně zdokonalil mistr Hanuš z Růže. Podle pověsti nechali radní Hanuše oslepit, aby nemohl vyrobit kopii. Tvůrce prý z pomsty stroj zastavil. Ve skutečnosti orloj přestal fungovat v roce 1865 a hrozilo, že bude odstraněn. Mechanismus dokázal opravit hodinář Ludvík Hainz.



gogo ( 28. prosince 2009 13:46 )

jedna z posledních věcí, která v tom "Česku" ještě jakž takž fungovala ... Teď aby již nad námi kroužili všichni svatí .....

kukuku ( 28. prosince 2009 12:01 )

Ani neumíš česky. Ti co česky umí, nepoužívají neexistující výraz závidivec, ale slovo závistivec. Ale já jsem tu nepsal ani slovo o oddělení Moravy ani o tom, že bych takovým podivným individuím jako jsi Ty a Evolucius záviděl Vámi propagovaný pražský mozek. Já bych neměnil.

micky21 ( 28. prosince 2009 11:37 )

nic víc než aby se od Čech oddělila Morava. Žít v jedné republice s takovými tupci, hajzli a zamindrákovanejma závidivcema jaký jsou Moraváci je už neúnosný.

kukuku ( 28. prosince 2009 10:08 )

Realitu, že jsi pražský blb chápu. Jinak problémy nemám.

micky21 ( 28. prosince 2009 10:01 )

je zamindrákovanej Moravák. Jedinej kdo tady nechápe realitu jsi ty a smrk.

Zobrazit celou diskusi