Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdina letu NW 253: Zachránil 289 lidí!

Autor: INT, šim - 
27. prosince 2009
15:41

Hrdina! Nizozemský filmař Jasper Schuringa zachránil 289 lidí. Nebýt jeho, let NW 253 z Amsterodamu do Detroitu by se to dějin zapsal černým písmem. Jasper zneškodnil teroristu, který chtěl zničit letadlo Airbus 330.

Šílené drama, které se v pátek odehrálo na polubě letounu Airbus 330 společnosti Northwest Airlines, letu NW 253, mohlo mít za následek téměř tři stovky zmařených životů.

Čtěte také:
Stejný let společnosti Northwest Airlines v neděli narušil další cestující

Svědci z letadla popisují, že Umar Farouk Abdul Mutallab (23) odešel 40 minut před přistáním na toaletu, kde zůstal asi 20 minut.

Po návratu si podle cestujících stěžoval na bolesti břicha a přikryl se dekou. Krátce poté, asi dvacet minut před plánovaným přistátní na detroitském letišti,cestující zaslechli zvuk podobný explozím petard. Uviděli oheň na stěně letadla a kalhotách podezřelého. V tu ránu vypukla panika. Nikdo nevěděl, co se vlastně přihodilo.

Moment, kdy byl terorista zneškodněn. Snímek pořídil mobilním telefonem jeden z cestujících Moment, kdy byl terorista zneškodněn. Snímek pořídil mobilním telefonem jeden z cestujících | Reprofoto CNN


Jasper Schuringa, který seděl nedaleko centra exploze, ale nezaváhal ani na vteřinu. Přes čtyři jiné pasažéry skočil na hořící objekt, aby ho uhasil. To, co hořelo, Jasper popisuje jako malou lahvičku, asi jako od šampónu, kterou držel Umar Farouk Abdulmutallab mezi nohama. „Vytrhl jsem mu tu věc a začal hasit,“ popisuje Jasper. „Křičel jsem, aby přinesli vodu. Zvedl jsem toho muže z jeho sedadla a táhl ho do přední části letadla,“ líčí nejhorší okamžiky svého života mladý filmař.



"Mladík sedící přede mnou na něj skočil. Pak bylo hodně paniky," vypověděl Syed Jafri, který seděl tři řady za útočníkem. Jedna cestující řekla, že podezřelý při potyčce křičel a že zaslechla i slovo Afghánistán. Jiný cestující vzpomíná na malou ránu, po které zahlédl trochu kouře a plamenů.

Ostatní cestující začali místo požáru polévat vodou do té doby, než přišel jeden z členů posádky s hasicím přístrojem.

Jasper Schuringa byl natolik duchapřítomný, že z Abdulmutallaba strhnul oblečení, aby se ujistil, že na sobě nemá žádnou další výbušninu. Společně s posádkou ho spoutali.

Když se Jasper vrátil na své místo, všichni cestující mu tleskali. „Necítím se jako hrdina,“ skromně říká Schuringa. „Bylo to něco, co přišlo naprosto přirozeně. Musel jsem něco udělat, jinak byl bylo příliš pozdě. Mám úplně spálené ruce, ale jinak jsem v pořádku. Ještě pořád se ale klepu,“ dodal Jasper.

Okamžitě po přistání byl spoutaný atentátník vyveden z letadla, kde ho převzaly bezpečnostní složky. Pod dohledem policie byl převezen do nemocnice. Tam si v neděli vyslechl obvinění z pokusu zničit letadlo.

Před soudce v nemocničním konferenčním sále ho přivezli na kolečkovém lůžku v zeleném nemocničním pyžamu a modrých ponožkách a Mutallab se usmíval, když se ho soudce ptal, zda chápe, jaké obvinění je proti němu vzneseno. "Ano, rozumím," odpověděl anglicky. Soudce poté oznámil, že mu bude přidělen veřejný obhájce a termín prvního slyšení stanovil na 8. ledna 2010.

Sebevražedný atentátník měl podle agentury AP injekci s blíže neupřesněnou tekutinou a silnou výbušninu pentrit, označovanou zkratkou PETN, ukrytou v kondomu či něčem podobném pod pasem. Podle agentury AFP ji měl ve spodním prádle.

Světová mezinárodní letiště na žádost Američanů okamžitě přijala zpřísněná bezpečnostní opatření. Je mezi nimi i pražská Ruzyně. Z ohledem na bezpečnostní zájmy nebyly ovšem konkrétní opatření zveřejněna.

anasyi ( 29. prosince 2009 14:02 )

glumiku,odbocim,co ti rika H9N2?

anasyi ( 28. prosince 2009 18:03 )

ja nevim,ani bych se nedivila,kdyby slo o nejakou predsilvestrovskou kachnu,a zrovna teroristu odstranil holandsky reziser.Kdy bude premiera filmu?

anasyi ( 28. prosince 2009 18:00 )

ezina ( 27. prosince 2009 22:39 )

Fakt dobry. Jsem vsemi deseti pro....

kakamilek ( 27. prosince 2009 21:29 )

Syeda Jafriho a jemu podobnou zvěř,vykuchat zaživa.Nic jiného si ti kriplové nezaslouží .

Zobrazit celou diskusi