Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V obchodech začaly výprodeje: Slevy až 75 %

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
26. prosince 2009
13:30

Obchodníci dva dny po Štědrém dnu spustili povánoční výprodeje, stejně jako v loňském roce. Tesco nabízí na některý sortiment slevu až 75 procent, Ikea zve věrné zákazníky do obchodů na výprodeje už od 7:00.

Ve slevách jsou před Silvestrem k mání i lahůdky a alkohol. V prodejnách Tesco pořídí kupující za čtvrtinu původní ceny některé hračky, dekorace, svíčky, balicí papíry nebo kosmetické balíčky, sdělila mluvčí firmy Eva Karasová. Slevu až 70 procent poskytuje obchodník na oděvy, o polovinu levněji nabízí Tesco některý nábytek. "Ačkoliv slevy potrvají po celý leden, zákazníci by vzhledem k tomu, že se jedná o výprodeje, neměli s nákupem vybraného zlevněného zboží dlouho váhat," upozornil ředitel marketingu firmy Michal Štádler.

Společnost Ahold ve svých obchodech Albert poskytovala například na hračky nebo kosmetické balíčky až poloviční slevy už těsně před Štědrým dnem. "Další vlna výrazných slev a oblíbené výprodeje začnou v supermarketech a hypermarketech Albert po Vánocích," uvedla firma.

Obchodník s nábytkem Ikea láká členy svého zákaznického klubu na možnost nakoupit dnes ve výprodejích s předstihem od 7:00, běžně své prodejny otevírá v deset dopoledne. Zákazníkům zapojeným do věrnostního programu nabízí ve své restauraci i snídani za jednu korunu.

Před oslavami Nového roku se prodejci předhánějí i v nabídkách zlevněného alkoholu a lahůdek. Předsilvestrovské slevy až 40 procent jsou připraveny pro zákazníky obchodů Tesco, sekty, vína nebo sýry mohou lidé podle letáků nakoupit za nižší ceny než obvykle prakticky ve všech maloobchodních sítích.

Na slevy mezi svátky a povánoční výprodeje letos Češi podle průzkumu společnosti Deloitte počkají s nákupem většiny vánočních dárků. Ve slevách v období Vánoc letos Češi chtějí nakupit 59 procent vánočních dárků, v povánočních výprodejích 12 procent a v předstihu pořídí pouze třetinu dárků. Vyčkávací taktiku Martin Tesař ze společnosti Deloitte zdůvodnil tím, že lidé díky pozdějším nákupům dárků očekávají lepší cenové nabídky.

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce. Šéfové obchodních řetězců ale letos stejně jako loni s napětím očekávají, jaké budou jejich vánoční tržby za rostoucí nezaměstnanosti způsobené globální ekonomickou krizí. Podle analytiků bude letošní rok pro obchodníky celkově špatný a maloobchodní tržby kvůli menším útratám meziročně klesnou až o pět procent.

simeon ( 28. prosince 2009 09:14 )

a teď si to zprůměrujte, spočítejte si kolik vám zbylo z výplaty kdysi, kolik teď a HLAVNĚ - co/kolik si toho z toho zbytku ještě můžete koupit. Tomu se říká kupní síla, ne bohapusté přepočítávání procent které nemá smysl protože to co stálo kdysi nové embéčko (v procentech k platu) teď stojí nadupaná oktávka. Ale pokud chcete tak za stejný podíl platu dostanete auto které je kvalitativně o 1000000% lepší

djaba ( 27. prosince 2009 20:57 )

Jen ale porovnejte, jak dlouho jste v r. 1989 makal na 470 kčs .

dooby ( 27. prosince 2009 20:43 )

No jo ale hlavně, že je to v akci a ty jejich slevy zboží za 10 litrů a náklady sou pár stovek slevněj to o 50% ale určitě vydělaj

vinnetouvi ( 27. prosince 2009 13:52 )

Máte pravdu, taky nesnáším "nákupní slepice" a tenhle odpornej konzum.

drobek ( 26. prosince 2009 22:55 )

Dnes je televize,která se kupuje jednou za 6-8 let za jeden plat,to už je dost kvalitní.Ale náklady na běžné platby ,měsíční a nutné-nájem,elektřina,voda,teplo a plyn je někde na 1000% navíc proti roku 89 Já za byt 3+1 76m2 v r89 470kčs,dnes 5700kč a to jsem majitel,v pronájmu by to bylo za 8,bratrovi

Zobrazit celou diskusi