Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina má problémy s prosincovými platbami za plyn

Archív
 (Autor: Archív)
Autor: ČTK, pes - 
25. prosince 2009
17:54

Ukrajina čelí problémům s platbami za prosincové dodávky plynu, uvedl v pátek ruský plynárenský monopol Gazprom.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku letošního roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska.

"Hodnotíme situaci s platbami za dodávky ruského zemního plynu v prosinci jako velmi znepokojivou," citovala generálního ředitele Gazpromu Alexeje Millera agentura Ria Novosti. V polovině měsíce podle něj Ukrajina snižovala odběry plynu, což její vážné problémy s platbami potvrzuje. Rusko a Ukrajina se v tomto týdnu kvůli novoročním prázdninám dohodly na odložení termínu, dokdy musí Kyjev zaplatit za prosincové dodávky.

Ještě v polovině prosince Miller agentuře Reuters řekl, že novou plynovou válku s Ukrajinou kolem Nového roku neočekává. Kvůli lednovým sporům se ocitly na vrcholu zimy bez tepla miliony evropských domácností. Narušení dodávek plynu navíc způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Valná většina dodávek ruského plynu do Evropy přitom prochází přes Ukrajinu.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz zatím v letošním roce platí za pomoci vlády účty za ruský plyn včas. Vzhledem k ekonomickým problémům Ukrajiny se však už dříve objevily pochybnosti, zda tomu tak bude i nadále. Ruský premiér Vladimir Putin minulý měsíc vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině na zaplacení ruského plynu půjčila peníze.

Česko je letos podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského na případnou plynovou krizi v zimních měsících připraveno lépe než v loňském roce. Podle něj má provozovatel plynové soustavy, kterým je v Česku RWE, naplněné zásobníky. Pokud RWE potřebuje rychlou dodávku, nebere plyn ze zásob, ale nakupuje jej na burze. Rezervy by tak Česku mohly vystačit delší dobu, pokud by to bylo potřeba.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi