Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Benzin znečistil Bílinu, teče do Labe

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
25. prosince 2009
14:14

Směs benzinů, která unikla z areálu litvínovské společnosti Unipetrol RPA a ve středu znečistila řeku Bílinu, v pátek pronikla v Ústí nad Labem do Labe.

Uhynul navíc větší počet ryb, řekl mluvčí státního podniku Povodí Ohře Jan Svejkovský. Na řece Bílině zasahují hasiči, odborníci případ vyšetřují.

"Kvůli průniku ropných skvrn do Labe, kde už nelze účinně zasáhnout, jsme informovali německou stranu. Nornými stěnami ani sorbentem se látku nepodařilo v korytu Bíliny zachytit," uvedl Svejkovský. Technici odebrali vzorky, laboratoře však o svátcích nefungují, doplnil.

Voda v oblasti zdroje znečištění je podle něj už čistá, žádné další nebezpečné látky by tak neměly do řeky Bíliny unikat.

Hasiči na řece postavili mezi Litvínovem a Ústím nad Labem-Trmicemi více než deset norných stěn. Situaci na místě už od středy kontroluje kromě pracovníků Povodí Ohře i policie, zástupci odboru životního prostředí a dalších orgánů. Firma Unipetrol RPA kvůli případu ustavila havarijní komisi.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí podle Petra Šumy z ústeckého inspektorátu vyšetřování příčin úniku látky mezi svátky.

Látka zapáchající po benzinu znečistila řeku Bílinu před Mostem ve středu odpoledne. Tehdy se ale ještě nevědělo, o jakou látku jde, a známý nebyl ani zdroj úniku. Hasiči postavili nedaleko mosteckého vlakového nádraží několik norných stěn. Ve středu večer se ropná látka a pěna objevila na hladině Bíliny v Rudolicích a ve městě Bílině, kde byly instalovány další norné stěny.

Při objasňování toho, odkud látka uniká, odborníci zjistili, že nevytéká z výpustí z biologických čistíren ani z jednotné kanalizace průmyslového areálu. Až v noci objevili, že unikla z provozů Petrochemie firmy Unipetrol RPA. Společnost se obyvatelům za problémy omluvila.

Bílina patří k nejvíce znečištěným řekám v Česku. Úniky škodlivých látek do jejího koryta jsou poměrně časté, zdroj se většinou vypátrat nepodaří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi