Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klaus: Případné přímé volby v roce 2013 se nezúčastním

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pal - 
22. prosince 2009
23:06

Pokud by v roce 2013 lidé přímo volili prezidenta republiky, Václav Klaus by už nekandidoval. Uvedl to v rozhovoru pro středeční Právo.

Část rozhovoru dnes přetiskl server Novinky.cz. "Pokus jakýmkoli způsobem se zmocnit třetího volebního období podle modelu prezidentů středoasijských zemí považuji za vyloučený. Nikdy v životě mne něco takového nenapadlo. Zcela jednoznačně sděluji, že to vůbec nepadá v úvahu," prohlásil.

Za "zbytečně hrubé" považuje Klaus vyjádření předsedy ODS Mirka Topolánka pro pondělní Respekt, v němž Topolánek v souvislosti s úvahami o zavedení přímé volby hlavy státu prohlásil, že ODS nepřipustí takovou volbu prezidenta, která by umožnila novou kandidaturu Klause.

Na otázku Respektu, co může říci k údajné dohodě mezi předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a Klausem, podle níž prý Klaus v případě volebního vítězství ČSSD povolí menšinovou vládu socialistů s tichou podporou KSČM a Paroubek výměnou za to bude prosazovat přímou volbu prezidenta, která by nevyloučila kandidaturu Klause, Topolánek odvětil: "Přes ODS tohle neprojde, v parlamentu je potřeba ke změně ústavy třípětinová většina. A pak, ODS nepřipustí takovou volbu prezidenta, která by umožnila novou kandidaturu Václava Klause."

Klaus je ve druhém funkčním období a podle ústavy nemůže po jeho skončení v roce 2013 znovu kandidovat. Současně ale politici dlouhodobě jednají o možnosti zavést přímou volbu hlavy státu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 25. prosince 2009 11:47 )

To bude neštěstí, to bude neštěstí - co si republika počne - a nešlo by to neštěstí na republiku přivolat už nyní ?

glumik ( 24. prosince 2009 17:17 )

tento pocit budete muset zrejme brzy prehodnotit pockejte, az se provali pravda o globalnim obohacovani na tzv."globalnim oteplovani... to se mozna budete vsichni divit ze ten komu se smal skoro cely svet rekl neco pravdiveho co nam tu zatim moc neodchazi udelal spoustu s.vinaren ale je za nim i par dost dobrych rozhodnuti vim, ze je to "vrcholna patriarchalni arogance" ale kdo jste bez viny hodte kamenem amen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa