Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

23. prosince 1989: Rumuni, vydržte! Jsme s vámi!

Mladý obyvatel Bukurešti po krvavém masakru.
Mladý obyvatel Bukurešti po krvavém masakru.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum - 
23. prosince 2009
05:00

Otřesné události v rumunské Bukurešti šokovaly celý svět. Čechoslováků se dotkly možná o to víc, že něco podobného prožívali před šesti týdny. Naštěstí bez střílení a mrtvých.

Organizace pomoci trvala neuvěřitelně krátkou dobu. Do Bukurešti jsme okamžitě vyslali kolonu dvaceti záchranek, nákladních aut se zdravotnickým materiálem a dvě cisterny s benzinem a naftou. Na vysokých školách se shromažďovala potravinová pomoc. Českému Červenému kříži se ozývaly tisíce lidí, kteří se nabízeli jako řidiči pro odvoz humanitární pomoci, další chtěli ubytovat rumunské občany.

Poněkud s netradiční výzvou přišlo i Občanské fórum v Soběslavi. „Vyzýváme všechny občany, aby na protest proti nelidskosti totalitního režimu v Rumunsku drželi 27. prosince 24hodinovou hladovku a finanční prostředky takto získané odeslali na konto,“ informovala ČTK. To se v době tradičního vánočního debužírování nesetkalo s velkým úspěchem, ale 27. prosince už to ani nebylo třeba.

V Rumunsku zuřily kruté boje, které vyvrcholily na Štědrý den. Agentury hlásily tisíce mrtvých, hořící státní i soukromé budovy, prostě občanská válka. Diktátor Nicolae Ceaušescu s manželkou a dalšími členy rodiny byli v tu dobu už několik hodin ve vězení. Oficiálně to rumunské zdroje potvrdily až 25. prosince a vzápětí vydaly zprávu, že s bývalým rumunským prezidentem Ceaušeskem a jeho ženou Elenou proběhl zvláštní vojenský soud a odsoudil je k smrti. Popraveni byli okamžitě. „Jak báječný den, Antikrist zemřel o vánocích,“ citovala ČTK komentátora bukurešťského rozhlasu.

gogo ( 23. prosince 2009 21:25 )

rumunský prezident Ceaušesku byl jediný z východního bloku, který odsoudil okupaci Československa. Popraven byl horečnatě rychle lidmi, kteří se vydávali za revolucionáře, ale kteří, kdyby mohl Ceaušesku promluvit, by byli jím kompromitováni. Takže byl spíše ze strachu umlčen. Bez soudu. Byla to tudíž spíše vražda než poprava….

Zobrazit celou diskusi