Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulinářské tipy: Recepty na slavnostní tabuli

Kapr plněný slaninou a křenem
22. prosince 2009 | 13:31

Smažený kapr, řízek, vinná klobása. A k tomu všemu hromada bramborového salátu. Co ale letos zkusit třeba filety ze pstruha plněné mandlovou nádivkou nebo třeba kapra se slaninou a křenem?

Pěna z uzeného lososa s avokádovým krémem

Pěna z uzeného lososa s avokádovým krémem
Autor: Blesk magazín

Suroviny na 4 porce:
150 g uzeného lososa
50 g krémového sýra, např. Buko nebo Philadelphia
50 g zakysané smetany
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo limetky
1 měkké avokádo
2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
sůl, mletý bílý pepř

Příprava:

* Lososa nakrájejte na menší kousky a rozmixujte je najemno. Přidejte sýr, smetanu a polovinu citronové nebo limetové šťávy. Osolte a opepřete a znovu krátce promixujte. Lososovou pěnu přesuňte do mísy, přikryjte a dejte na 15 minut vychladit.
* Avokádo rozkrojte napůl. Vyjměte pecku, plod oloupejte, rozkrájejte na kousky a ty vsypte do mixéru. Přidejte zbytek citronové šťávy a bazalku. Osolte a opepřete. Rozmixujte vše na hladký krém. Přemístěte ho do misky a rovněž nechte vychladit.
* Lososovou pěnu rozdělte do 4 malých skleniček. Překryjte nižší vrstvou avokádového krému. Podávejte ozdobené lístkem bazalky, kouskem uzeného lososa a na tenoučké nudličky nakrájenou kůrou z limetky nebo citronu.

TIP: Tenhle lahodný krém si vychutnejte s čerstvou bílou bagetou.

Tradiční rybí polévka

Tradiční štědrovečerná rybí polévka
Autor: Blesk magazín

Suroviny na 4 porce:
hlava a vnitřnosti z 1 nebo 2 kaprů
300 g očištěné a na kostičky nakrájené polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička mražené zelené petrželky nebo malý svazek čerstvé
1 rohlík, rozkrájený na kostičky a opečený (v troubě, v mikrovlnce nebo na pánvi)
sůl

Příprava:

* Kapří hlavu omyjte, vyřízněte z ní žábry (říká se, že jsou hořké), vložte ji do malého kastrůlku, zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, pak vývar přes velmi jemné sítko slijte a uschovejte. Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného kastrůlku, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte.
* Z hlavy oberte použitelné maso, ale opatrně, je totiž plná nejroztodivnějších malých kostí. Z vnitřností odstraňte střevní trubici a vyhoďte ji. Zbytek by měl být použitelný, rozeberte ho na drobné kousky. Cokoli nelahodí vašemu oku, vyhoďte, ať si nezkazíte dojem z polévky.
* Máslo rozehřejte ve třetím kastrůlku. Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu. Pak ji zalijte rybím vývarem, přiveďte k varu a vařte opět patnáct minut, až je zelenina dokonale měkká. Částečně ji rozmačkejte v polévce šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Polévku poprašte jednou lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě pět minut, aby zhoustla, případně ji zahustěte domácí jíškou.
* Do polévky vložte rybí maso a vnitřnosti; dál už ji nevařte. Petrželku nasekejte anebo použijte mraženou, nasypte ji do polévky a rozmíchejte. Podávejte hned, anebo vychlaďte a uschovejte do druhého dne na chladném místě. Rohlík podávejte zvlášť.

Filety ze pstruha plněné mandlovou nádivkou

Filety ze pstruha plněné mandlovou nádivkou
Autor: Blesk magazín

Suroviny na 4 porce:
4 filety ze pstruha i s kůží
2 lžíce olivového oleje

na nádivku:
100 g mandlových lupínků
1 lžíce strouhanky
2 lžíce nasekané petrželky
1 vejce
2 lžíce citronové šťávy
mořská sůl
hrubě mletý pepř

Příprava:

* NÁDIVKA: Mandle opražte nasucho na pánvi do světle hněda. V misce smíchejte mandle, strouhanku, petrželku, vejce a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete.
* Filety omyjte a osušte. Každý lehce osolte. Na prkénko položte filet kůží dolů a navršte na něj nádivku. Přiklopte druhým filetem kůží nahoru. Převažte potravinářským provázkem. Stejným způsobem připravte i druhý balíček.
* Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Kůži pstruha potřete olejem a balíčky rozmístěte na plech. Pečte 30 minut. Před servírováním odstraňte provázek a každý balíček překrojte na polovinu.

TIP: Pstruha můžete také upéci vcelku a nádivkou mu naplnit břišní dutinu.

Kapr plněný slaninou a křenem

Kapr plněný slaninou a křenem
Autor: Blesk magazín

Suroviny na 4 porce:
4 porce kapra (podkovy)
4 plátky slaniny
2 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
4 lístky šalvěje
30 g másla
sůl

Příprava:

* Kapra zbavte šupin, omyjte ho a osušte. Každou porci osolte, ale jen trochu, slanina totiž bývá slaná. Do vnitřní strany podkovy umístěte rolku ze slaniny naplněnou čerstvým křenem, rybí maso kolem ní obtočte a stáhněte potravinářským provázkem. Nahoru každé porce nasypte ještě trochu křenu, položte lístek šalvěje a kousek másla. Opatrně ho přendejte do zapékací misky, překryjte fólií nebo alobalem a nechte v chladu odležet asi 2 hodiny.
* Troubu rozehřejte na 200 °C. Po odstranění fólie vložte misku do rozehřáté trouby a pečte 30–40 minut.

TIP: S křenem a slaninou můžete kapra upéct i vcelku, jen je spolu se šalvějí a máslem vložte do břišní dutiny a pečte o 20 minut déle.

Další vánoční recepty najdete v časopisu Chef gurmán.

Autor: Blesk magazín