Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathova miniatura za 17 milionů dorazí do ČR

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, pes - 
21. prosince 2009
11:21

Do České republiky bude přivezena v pondělí unikátní knižní malba z 15. století, za kterou dal David Rath v Londýně 17 milionů z krajských peněz.

Nejdříve bude uložena v pražském Klementinu a poté bude 27. prosince na jediný den vystavena v Jezuitské koleji v Kutné Hoře.

Malba bude do Prahy přepravena v dopoledních hodinách. Z letiště zamíří do Klementina, kde bude prozatímně uložena. Předání vzácného díla v Národní knihovně se zúčastní hejtman David Rath (ČSSD), ředitel Galerie Středočeského kraje Jan Třeštík a specialista londýnské aukční síně Sotheby's Timothy Bolton, který miniaturu do Česka přiveze.

Pořízení malby, zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře, kritizuje krajská opozice. Podle ní jde o plýtvání penězi. Kraj naopak tvrdí, že investice do tohoto díla se mnohonásobně vyplatí. Iluminace se má stát jedním z nejvýznamnějších exponátů vznikající Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře. Miniatura je podle znalců památkou srovnatelnou s fragmentem věhlasné Dalimilovy kroniky, který ČR v dražbě získala před čtyřmi lety.

anasyi ( 21. prosince 2009 14:59 )

ty bajo,to je suma,on si defakto stavi svoje mauzeleum,jako ma Lenin? on bude venovat miniaturu za krajske penize.

joel ( 21. prosince 2009 12:50 )

Ne, nema to do bytecku, ale do Krajske galerie, kterou teprve za cca 300 000 000 postavi a u miniatury pak bude napis: Miniaturu venoval pan Dr. David Rath, CSc. Ze se dala vydrazit za tretinu, kdyby ten osel uz predem do Rakouska neavizoval ze ji "musi ziskat" je jasne. Ale z cizich penez krev netece, tak co...

joel ( 21. prosince 2009 12:46 )

Nejak nechapu nadpis. Miniatura by mohla byt "Rathova" jen ve dvou pripadech. Bud by ji musel zaplatit ze sveho a stat se tak jedinym majitelem, nebo by na te miniature musel ten skřet byt vyobrazen. Ani jedno ale neni pravda. Tak proboha proc "Ráthova miniatura"?

anasyi ( 21. prosince 2009 11:49 )

si jako koupil malbu za krajske penize,do sveho bytecku?Nebo kde to bude viset?

pup70 ( 21. prosince 2009 11:38 )

Tak to teda nevím . Nebylo by lepší peníze dát do zdravotnictví Rathe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa