Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zatkli muže, kteří kradli v Osvětimi? Nejspíš ano!

"Práce osvobozuje" - nápis na bráně do koncentračního tábora Osvětim
"Práce osvobozuje" - nápis na bráně do koncentračního tábora Osvětim  (Autor: abl; ilustrační foto)
Autor: jos, ČTK - 
21. prosince 2009
07:25

Polská policie nalezla nápis "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje) z brány bývalého koncentračního tábora v Osvětimi. Policisté přitom zatkli pět mužů.

Nápis, jenž je dodnes symbolem utrpení milionů lidí v době nacistické diktatury, policie podle mluvčí vypátrala na severu země. Rozřezán byl na tři kusy, z nichž každý obsahoval jedno slovo. Pětici podezřelých ve věku 20 až 39 let vyšetřovatelé nyní převážejí do Krakova k výslechu.

Za informace vedoucí k nalezení nápisu vypsaly polské instituce odměnu celkem 115.000 zlotých (asi 726.250 korun). Jeho krádež vzbudila velké rozhořčení nejen v Polsku, ale i v zahraničí, zejména v Izraeli.

Branou osvětimského vyhlazovacího tábora prošlo za druhé světové války přes milion Židů, většina z nich v něm zahynula.

Po činu se objevilo hned několik hypotéz, kdo za krádeží může stát. Někteří se domnívali, že šlo o loupež na objednávku sběratele, podle jiných ji mohli mít na svědomí neonacisté a podle další hypotézy obyčejní zloději kovů.

Nápis "Arbeit macht frei" vznikl v zámečnické dílně v koncentračním táboře. Písmena vytvořil vězeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrácené písmeno "b" ve slově Arbeit, což mnozí vykládají jako skrytý výraz odporu vězňů proti nacistům. Nápis chtěli po osvobození Osvětimi v lednu 1945 odvézt sovětští vojáci, ale za láhev podomácku vyrobené kořalky ji její hlídač dal jednomu z bývalých vězňů. Podle odborníků má nevyčíslitelnou hodnotu.

Heslo "Arbeit macht frei" bylo umístěno i na vstupních bránách jiných koncentračních táborů, včetně Terezína.

hihihi ( 21. prosince 2009 21:25 )

Ju*de neposra*li,zabrali si pomalu všechny lágry a eště voblbujou tím svým holáčem svět.Při tom to byli voni,kerý Ádovi podkuřovali,páč potřebovali vyklepnout Pepu Stalina,kerej ideově vohrožoval jejich světovej kapitál.Tak že si defakto nasra*li do vlastních bot.

gogo ( 21. prosince 2009 14:07 )

a jak již za pár desítek let od hrůzy hrůz jakou byla II. světová válka a německé koncentrační tábory, dokáží zhanobit Terezín... Osvětim ... Jak snadno jde lidem vymýt mozky....

Zobrazit celou diskusi