Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Brr! Otužilci se šli ohřát do řeky

Autor: Filip Waller, ČTK - 
20. prosince 2009
06:12

Mráz, který koncem týdne sevřel Česko v ledovém objetí, včera trhal rekordy. Rtuť teploměru mnohde klesla pod 20 stupňů Celsia, na Horské Kvildě meteorologové naměřili dokonce minus 24,1 stupně.

V Liberci padl teplotní rekord z roku 1940, v Jizerských horách z roku 1963. I přes arktické počasí však otužilci i vodáci vyrazili do vody.

Mrazivý den očekávají meteorologové ještě dnes. „Od začátku týdne se začne znovu oteplovat,“ řekla meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu. Extrémně nízké teploty vládnou nejen na horách, ale i ve městech. Nejstudeněji bylo včera v Liberci, kde teploměry ukázaly minus 19,5 stupně. Devětašedesát let starý mrazivý rekord pro tento den byl překonán o 2,5 stupně.

V Praze se nejnižší teploty pohybují kolem minus deseti až minus 13 stupňů. V pražském Klementinu, které má nejdelší řadu meteorologických měření v zemi, je rekord pro tento den z roku 1788. Tehdy tam teplota klesla na minus 22,8 stupně.

Mrazivé počasí posledních dnů vyhovuje lyžařům, kteří se po dlouhém čekání konečně mohli vypravit do hor, ale také třeba vinařům, kteří konečně mohli sklidit poslední zbytky hroznů. Ty na vinohradech nechávali pro výrobu ledového vína. Protože mráz dlouho nepřicházel, hrozilo, že bobule shnijí nebo zplesniví.

Radují se také otužilci. Ti se šli v sobotu vykoupat i přes mimořádně tuhý mráz. Dokonce ani vodáci, kteří se v minus 10 vypravili sjet Orlici, nezaváhali.

Otužilci v Břeclavi si připomněli 2. výročí podpisu schengenské dohody a plavali v ledové vodě z Břeclavi do Rakouska
Teplota vody: +1 ºC
Teplota vzduchu: ­ 6 ºC

Bude sněžit, v pondělí mrazy poleví
V ledovém sevření mrazu zůstane Česko ještě dnes. Panovat budou podobné teploty, opět bude kolem minus 13 stupňů. Občas by mohlo ještě sněžit. Meteorologové varují před sněhovými jazyky, na horách si musí řidiči dát pozor na závěje. Obzvlášť děti a starší lidé by se měli dobře oblékat do několika vrstev, netrávit na mrazu příliš mnoho času, neběhat a dýchat přes šálu. Je dobré zahřívat se teplými nápoji, jíst ovoce a energeticky vydatná jídla.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi