Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mráz v Česku láme rekordy: Je až -20!

V Česku mrzne až praští. Teploty klesají pod mínus 20 stupňů
V Česku mrzne až praští. Teploty klesají pod mínus 20 stupňů  (Autor: Jitka Žigová)
Autor: ČTK, šim - 
19. prosince 2009
15:55

V Česku stále silně mrzne, na některých místech klesla rtuť teploměru pod 20 stupňů Celsia, na Horské Kvildě meteorologové naměřili dokonce minus 24,1 stupňů.

V Liberci padl teplotní rekord z roku 1940, v Jizerských horách byl překonán rekord z roku 1963. Mrazivý den očekávají odborníci ještě v neděli, od začátku týdne se začne oteplovat, řekla meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu. Kruté mrazy a sněžení citelně zasáhly i zbytek Evropy.

„Počasí ovlivňuje tlaková níže, která postupuje nad Evropu z Itálie," řekla meteoroložka. Také od severu pokračuje příliv studeného vzduchu.

Především na severu země a v horských oblastech nejsou výjimkou teploty klesající až pod minus 20 stupňů. Extrémně nízké teploty naměřili meteorologové nejen na Horské Kvildě, ale také na Jizerce, kde bylo minus 23 stupňů, v Černé v Pošumaví klesla rtuť teploměru na minus 20,4 stupně Celsia. Na Desné Souši v Jizerských horách zaznamenala meteorologická stanice minus 19 stupňů, dosavadní rekord pro tento den byl minus 17,6 stupně z roku 1963.

Mrazivé počasí vládne i ve městech. Nejstudeněji bylo dnes v Liberci, kde teploměry ukázaly jen 19,5 stupně. Devětašedesát let starý rekord pro tento den byl překonán o 2,5 stupně.

V Praze se nejnižší teploty pohybují kolem minus deseti až minus 13 stupňů. V pražském Klementinu, které má nejdelší řadu meteorologických měření v zemi, je rekord pro tento den z roku 1788, kdy teplota klesla na minus 22,8 stupně.

V Česku je v sobotu zataženo až oblačno. Meteorologové očekávají zvláště na jihovýchodě země postupně vytrvalejší sněžení. Nejvyšší denní teploty se pohybují kolem minus sedmi až minus 11 stupni Celsia, na severu Čech a na horách mohou teploty klesnout průměrně až na minus 13 stupňů. Do rána očekává ČHMÚ teploty až do minus 18 stupňů.

Ani v neděli se ještě země z ledového sevření nedostane. Panovat budou podobné teploty, opět bude kolem minus 13 stupňů. Občas by mohlo sněžit. Předpovědi počasí varují před tvorbou sněhových jazyků, na horách si musí řidiči dát pozor na závěje.

Studená vlna zasáhla v posledních dnech celou Evropu. Turecko sužuje vichřice, která připravila o život šest lidí. V Polsku již hlásí osm umrzlých. Problémy s mrazem má společnost Eurostar, která na celý dnešní den musela přerušit vlakový provoz v tunelu pod kanálem La Manche. Mrazy a vydatné sněžení zasáhly i Itálii.

glumik ( 20. prosince 2009 01:33 )

bara ( 19. prosince 2009 21:38 )

zirafa ( 19. prosince 2009 17:36 )

Ještě že je to globální oteplování, jinak by bylo -30!

Zobrazit celou diskusi