Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Osvětim: Výtržníci ukradli nápis ARBEIT MACHT FREI

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, jos - 
18. prosince 2009
11:03

Neznámí pachatelé v noci na pátek z brány bývalého nacistického koncentračního tábora v Osvětimi na jihu Polska ukradli nápis "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje).

Tabuli někdo na jedné straně odšrouboval a na druhé odtrhl, řekl mluvčí krakovské policie Dariusz Nowak.

Policisté vyslýchají zaměstnance muzea v Osvětimi-Březince, které je v místě někdejší nacistické továrny na smrt. V noci muzeum hlídali čtyři strážníci. Prostor celou dobu monitorují kamery. Na místo ukradeného nápisu pracovníci muzea pověsili jeho kopii.

"Je to velice smutné. Zloději toho nápisu buď nevěděli, kde jsou, nebo to věděli - a to je horší - a nezastavili se před krádeží na místě, kde nacisté ne zas až tak dávno zabíjeli statisíce lidí," řekl rádiu TOK FM mluvčí muzea Jarek Mensfelt.

Původní nápis "Arbeit macht frei" vznikl v zámečnické dílně v koncentračním táboře. Písmena vytvořil vězeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrácené písmeno B ve slovu Arbeit, což si mnozí vykládali jako skrytý výraz odporu vězňů proti nacistům. S největší pravděpodobností ale šlo o chybu. Tabuli chtěli po jeho osvobození v lednu 1945 odvézt sovětští vojáci, ale za láhev podomácku vyrobené kořalky ji její hlídač dal jednomu z bývalých vězňů.

Heslo "Arbeit macht frei", jež dodnes připomíná utrpení milionů lidí v nacistických koncentračních táborech, bylo umístěno i na vstupních bránách jiných koncentračních táborů, včetně Terezína.

cristoforo ( 18. března 2010 15:43 )

Škoda že místo celého nápisu neukradli ty písmenka.

hihihi ( 19. prosince 2009 11:44 )

Asi chtěl někdo po 65 letech konečně zrušit v tom internátě robotu.

gogo ( 18. prosince 2009 15:49 )

měl pobýt jen jeden den v Osvětimi, tak se sesype jak hromádka karet.... Pokud by neskončil do večera v plynové komoře....

sadjida ( 18. prosince 2009 14:19 )

Tam se kradlo,krade a bude krast vrdycky.Nemci rikaji : " kaum in Polen schon bestohlen"

smrk ( 18. prosince 2009 11:29 )

Pokud ty zloděje chytí, tak bych jim dal "Arbait" nadomrti v kriminále - hajzlové jedny - nemají žádnou úctu k milionům mrtvých z tohoto tábora.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání