Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lupič z Novodvorské: První foto z banky!

Lupič z Novodvorské: Foto z banky!
Lupič z Novodvorské: Foto z banky!  (Autor: Reprofoto - TV Nova)
Autor: Barbora Šancová, ČTK, val - 
18. prosince 2009
09:13

Banka zavřená, lupič v cele a obě rukojmí na placené dovolené. Lupič (51) ze Strakonicka vytáhl v Komerční bance na Praze 4 zbraň na dvě bezbranné ženy. Zneškodnilo ho komando. Ukázalo se, že pistole byla plynová, hrozí mu 15 let vězení!

Podle advokáta to celé udělal proto, že ho někdo vydíral a vyhrožoval mu likvidací nejbližších.

Čtyřhodinové zadržování rukojmí, mávání zbraní a vyhrožování zastřelením bude pro osmkrát trestaného muže ze Strakonicka znamenat dlouhý pobyt za mřížemi. „Byl obviněn z trestného činu loupeže, hrozí mu až 15 let vězení,“ řekla Blesku mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Advokát lupiče po pětihodinovém výslechu poprvé řekl, co muže k přepadení banky vedlo. „Potřeboval peníze za každou cenu, protože mu vyhrožovali likvidací rodiny,“ řekl Chudoba a dodal: „Nikomu neublížil, škodu nezpůsobil, měl plynovou pistoli, která mu padala z kapsy, a u výslechu působil, a to nebylo předstírané, zuboženým dojmem.“ Advokát dokonce lupiče označil za »člověka- chudáka«!

Jak to všechno začalo?

Muž se zafačovaným obličejem nasedl ve středu dopoledne do taxíku a vyrazil do pobočky na Praze 4, kde si chtěl sjednat podnikatelský úvěr.

Pracovnice banky úvěr ale asi neschválily, a tak vytáhl pistoli a začal jim vyhrožovat smrtí. Po dvou hodinách vyjednávání propustil jednu z nich.

Policie muže dostala díky policistce v civilu, která odlákala jeho pozornost. Lupiče se tak podařilo dostat přibližně na sedm metrů daleko od druhého rukojmí. Zásahová jednotka tedy mohla vtrhnout dovnitř.

Před muže hodili výbušku, které se lekl. Nebyl schopen se nijak bránit a skončil v poutech.

Stále měnil požadavky

Podle ředitele Útvaru rychlého nasazení (URNA) Libora Lochmana bylo vyjednávání složité, protože muž neustále měnil požadavky. Chvílemi se zdálo, že propadá i do deprese a nikdo tedy nemohl vědět, jak se v případě ohrožení zachová. „Díky policistce v civilu, kterou chtěl vyměnit za rukojmí, a dobré spolupráci všech týmů se vše podařilo,“ řekl pro Českou televizi Lochman.

bersimalinecka ( 18. prosince 2009 12:31 )

někde že byl před tím v nemocnici?Asi byl zafačovaný kvůli ošetření a ne maskování?Stává se toho teď tolik,že se ani veřejnost nedozví jak který případ dopadl.

guppy ( 18. prosince 2009 10:12 )

Škoda, že nepřepadl redakci Plesku, to byste zase byli nafouklí pýchou, že???

siroky11 ( 18. prosince 2009 10:11 )

Ten advokát je na hlavu,ne? Díky takovýmto lidem je u nás tolik trestných činů. Lupič je už 8x trestaný hajzl a advokát o něm prohlašuje "že je to chudák"??? Takovýto chudáci patří za katr, čím déle, tím lépe. A měl by s ním jít i PAN advokát, za schvalování tr. činů!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání