Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak česká zoo zachraňují divokou přírodu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: tbc, ČTK - 
18. prosince 2009
05:35

Zoo ve Dvoře Králové na zítřek plánuje odvoz čtyř nosorožců bílých severních zpět do divoké přírody. Návrat afrických zvířat do keňské rezervace je součástí programu přežití ohrožených druhů.

České zoologické zahrady jsou zapojeny do řady podobných projektů. Která zvířata se Čechům daří zachránit? Tady je jejich přehled.

Orlosup bradatý – v přírodě byli vyhubeni již počátkem 19. století. Liberecká zoo vypustila v Andalusii a francouzských Alpách již jedenáct mláďat tohoto druhu.

455668:gallery:true:true

455669:gallery:true:true

Kůň Převalského – je jediným dosud žijícím druhem divokého koně. Pražská zoo vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu. Od 90. let se trojská zoo připojila k programu návratu koně do původního prostředí mongolských a čínských stepí.

455670:gallery:true:true

Antilopy – české zoologické zahrady spolupracují na projektu návratu do přírody víc druhů antilop, například přímorožců šavlorohých, antilop vraných a antilop koňských.

455671:gallery:true:true

Sova pálená – jedním ze záchranných projektů českých zoo je sova pálená, která v Česku patří k silně ohroženým druhům.

455672:gallery:true:true

Nosorožec bílý severní – je v přírodě vyhuben. Chovají ho jen zoo ve Dvoře Králové a v americkém San Diegu. Česká zoo získala povolení převézt čtyřčlennou skupinu do Keni. Nosorožci se vydají na cestu do vlasti svých předků o víkendu.

455667:gallery:true:true

Zubr evropský – tento největší evropský savec se dostal na pokraj vyhynutí koncem první světové války. Do programů jeho návratu do původní přírody se zapojilo i několik českých zoo.

455666:gallery:true:true

Tahle zvířata už také žijí volně

Puštík bělavý – druhá největší sova v Česku, která zde byla považována za vyhynulou. Nyní žije na Šumavě 15 až 20 párů, mnohé z nich pocházejí ze zooparku v Hluboké nad Vltavou.

Nosorožec dvourohý – letos odeslala zoo ve Dvoře Králové do rezervace Mkomazi na severu Tanzanie tři mladé nosorožce dvourohé, kteří by měli oživit tamní skromnou populaci tohoto kdysi v Africe hojného mohutného savce, který je nyní na pokraji vyhubení.

Sysel obecný – do volné přírody v Česku jsou vypouštěni i v zoologických zahradách odchovaní syslové, jejichž populace v posledních letech povážlivě klesla.

Rys ostrovid – zoologické zahrady (např. Ostrava, Dvůr Králové) se podílejí na návratu rysa do českých a moravských lesů.

Kozorožec alpský – v roce 2007 vypustili chovatelé chomutovského zooparku v Alpách tři samce a tři samice tohoto ohroženého druhu, další dva samci a dvě samice je následovali letos.

Buvol kaferský – zoo ve Dvoře Králové vypustila do jihoafrických rezervací již 71 buvolů kaferských. Buvoli jsou společenská zvířata a vytvářejí stáda, která mají 15 – 2000 jedinců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi