Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dráhy platí Žaludovi na pojištění 100 tisíc měsíčně!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Tomáš Belica - 
17. prosince 2009
04:25

České dráhy si své vrcholové manažery hýčkají, jak jen to jde. Půlmilionový plat pro šéfa Petra Žaludu nestačí. Státní dráhy mu navíc posílají 100 tisíc Kč měsíčně na kapitálové životní pojištění!

A stejně tak i další desítce manažerů. A tuto sumu posílají právě pojišťovně AXA, kde předtím Žaluda šéfoval. Věc se dostala až k antimonopolnímu úřadu.

Že těžce ztrátové státní dráhy Žaludovi a spol. platí i různé požitky včetně pojištění, o tom už Blesk informoval. Podle Radiožurnálu ale pojištění až 100 tisíc měsíčně posílají do bývalé »Žaludovy« AXY.

Každému z desítky šéfů České dráhy přispívají na životní pojištění 85 tisíc a k tomu ještě 13 tisíc na rizikové pojištění.

Tříletou smlouvu mají podle informací Blesku až na dva sjednanou prakticky všichni šéfové u společnosti AXA. Tu dříve Petr Žaluda řídil a odtud do drah přišla i jeho pravá ruka Jan Veverka. „Ano, mám uzavřenou životní pojistku, na kterou mi může zaměstnavatel přispívat. Není to žádná novinka. Řídící orgány společnosti jsou o ní plně informovány,“ přiznal Žaluda rozhlasu. S výší pojistky se už ale svěřovat nechtěl.

„Výše příspěvku je součástí konkrétního ujednání v manažerské smlouvě. Ty jsou důvěrné, a to jak z hlediska jednotlivých ujednání, tak z hlediska
konkrétních částek,“ řekl Blesku mluvčí ČD Radek Joklík. A jak je to u Žaludy? Jakou částku si pak bude moci vyzvednout? „Pojistné smlouvy si sjednávají zaměstnanci sami a není možné zveřejňovat konkrétní pojistné podmínky,“ odpověděl Joklík.

Podle železničního odborářského bosse Jaromíra Duška jde ale o jasný střet zájmů. „V době podpisu smluv, někdy v 1. čtvrtletí 2008, byl Žaluda členem dozorčí rady AXA,“ řekl Blesku Dušek.

Po vypršení smlouvy v příštím roce tak bude mít od Českých drah každý z manažerů naspořeno minimálně 3,5 milionu, s nimiž si může naložit po svém.

hihihi ( 19. prosince 2009 12:09 )

se zapomnělo na šprcky s monogramem.

sakra ( 17. prosince 2009 13:01 )

Kdy už konečně s tím bordelem někdo něco udělá??????????? Češi, to jsme skutečně takoví volové???

gordon ( 17. prosince 2009 10:30 )

a to se na tom podílí všichno krajští hejtmani -jinak členové ČSSD.Smlouvy s těmi vyžírky podepsané na další roky a nikdy jinak.Jo,co jsme si zvolili, to máme.Pláčete u krajských hejtmanů,že neumožnili konkurenci ČD?

ondatra ( 17. prosince 2009 09:57 )

Drzost papalášů v tomto státě nezná mezí! A hlavně všechno dělat tajně, aby se to zaměstnanci a veřejnost nedověděli.

bona ( 17. prosince 2009 09:05 )

Zobrazit celou diskusi