Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastaví vás policie? Budete dýchat!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: map - 
16. prosince 2009
20:20

Každá dopravní kontrola bude od ledna znamenat pro řidiče dechovou zkoušku na alkohol. Policie kvůli tomu podle iDnes nakupuje 400 nových testerů. Slibuje si od toho, že potrestá víc opilců za volantem. Testery přece zaplatí daňoví poplatníci!

„Od Nového roku bude dechová zkouška povinná pro řidiče při každé dopravní kontrole,“ potvrdila Veronika Benediktová z policejního prezidia. Dýchat se přitom bude do přístrojů Dräger, které jsou certifikované a soudy uznávají jimi naměřené hodnoty jako důkaz.

Dosud policie dělala dechovou zkoušku povinně jen při dopravních nehodách. Při běžných kontrolách jen ojediněle. Někteří policisté dokonce měli obavy, že to zákon umožňuje jen u podezřelých a nikoliv plošně.

„To pramení z dříve uplatňované praxe, že se zaměřujeme hlavně na podezřelé. Ti byli prioritou. Ale nikde v zákoně není psáno, že lze kontrolovat jen podezřelé,“ řekla iDnes.cz Benediktová.

Při nehodách, které zavinili opilí řidiči, zemřelo letos od ledna do listopadu na silnicích 83 lidí, což je o sedm víc než za celý loňský rok.

vrba ( 17. prosince 2009 10:15 )

To jako obyčejní lidé, kteří řídí pod vlivem alkoholu?

smrk ( 16. prosince 2009 22:11 )

Místo toho aby byl zaveden řidičský průkaz na zkoušku, místo toho aby byli uzákoněny exemplární tresty pro řidiče alkoholiky, zase se budou hledat blechy v kupce sena. Na jednu stranu budeme buzerovat všechny řidiče a na druhou stranu od ledna alkohol není trestným činem ,ale přestupkem - fakt dobrý.Ještě můžete uzákonit, že poldové můžou bez vašeho souhlasu vlézt k vám domů a kontrolovat třeba i ledničku a už to bude skoro všechno - jo, ještě střílet bez výstrahy. Nejsem žádným příznivcem socialismu, ale tohle dělat policajti za komančů, tak by se celý svět posral jak tady pošlapáváme demokracii - fuj pane faráři - fakt se mě chce blejt !!!!!!!!!!

smrk ( 16. prosince 2009 22:05 )

Konečně za ty peníze co berou něco odvedou, bohužel, zase to odserou jen obyčejní lidé !!!!

djaba ( 16. prosince 2009 22:01 )

Toho , co jezdí s dvěma promilemi denně , toho opět neuloví a blbeček , co zapije po obědě kachnu jednou desítkou a odpoledne nadýchá 0.2 ,toho budou vláčet ,jako kdyby přejel pět mikimauzů a sněhurku.

bobrnautus ( 16. prosince 2009 21:31 )

Samozřejmě, že opilci za volantem jsou hrůza, ale řešit to až takto radikálně? Nedělá se to nikde v Evropě, myslím, že zvýšení intenzity by úplně stačilo, prostě dávat dýchat častěji. Ale řešit to tak, že bude dýchat každý, to zavání presunkcí viny a to je špatně. Pokud se na mě policista už z principu dívá jako na opilé hovado za volantem a já musím prokazovat opak, tak to mě docela uráží, hlavně proto, že jsem nikdy neplatil pokutu, nedostal ani jeden tresný bod a neměl nehodu.

Zobrazit celou diskusi