Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

16. prosince 1989: Havel vystoupil v televizi

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rum - 
16. prosince 2009
05:00

Před dvaceti lety touto dobou vrcholila prezidentská kampaň. Po odstoupení Gustáva Husáka byli ve hře hned čtyři kandidáti. Expremiér Ladislav Adamec, Alexandr Dubček, Čestmír Císař a Václav Havel.

Ten měl jednoznačně nevětší podporu a přesně před 20 lety vystoupil se svým projevem v televizi.

„Nejprve bych měl říci něco o sobě. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítel socialismu, že chci v naší zemí obnovit kapitalismus, že jsem ve službách světového imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků a vykořisťovat v nich lidi a tak stále dokola. Byly to všechno lži,“ citovala začátek obsáhlého monologu ČTK.

V projevu ocenil Ladislava Adamce, bývalého komunistického předsedu vlády, který jako první zahájil jednání s OF a stávkujícími studenty. Havlův projev přinesla televize symbolicky vpředvečer měsíčního výročí 17. listopadu. „Nejvíce se bojím toho, že ohromný morální kredit, který naše země získala, by mohla ztratit tím, že si najednou začne hrát na Ameriku, aniž Amerikou je a že se zesměšní tím, že si zvolí v rychlosti a zmatku prezidenta na pět let a za rok pozná, že byl sice dobrý ale přece jen nikoli ten nejlepší,“ dodával Havel. Proto prosazoval, aby byl zvolen prezident pouze na tu dobu, než se u nás uskuteční první svobodné volby. Tak se i stalo. Havel se stal zakrátko prezidentem ČSSR a za půl roku, po volbách, získal další mandát.

hihihi ( 16. prosince 2009 22:47 )

a tady by se tomu 89' mohlo říkat rok prasete.

gogo ( 16. prosince 2009 06:47 )

Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítel socialismu, že chci v naší zemí obnovit kapitalismus, že jsem ve službách světového imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků a vykořisťovat v nich lidi a tak stále dokola. Byly to všechno lži A já se dnes ptám : Byly to všechno jen lži ??

Zobrazit celou diskusi