Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15. prosince 1989: Předvánoční Kotva trhla rekord

Obchodní dům Kotva
Obchodní dům Kotva  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, rum - 
15. prosince 2009
05:58

Obchodní dům Kotva na náměstí Republiky v Praze byl mekkou všech nakupujících. Co jste nesehnali v komunistické mizérii zde, těžko jste sháněli jinde. Kotva byla největší obchoďák socialistického Československa.

„Rekordních 11 milionů 366 tisíc korun v dosavadní čtrnáctileté historii utržili pracovníci obchodního domu. Doposud tržby dosáhly maximálně 9,9 milionu Kčs,“ psaly před 20 lety skoro všechny noviny a dodávaly: „Největšímu zájmu se těšily stavebnice Lego, čisticí a prací prostředky, konfekce z NSR, ale také trvanlivé mléko domácí výroby.“

Přilákat do Kotvy ještě více zákazníků na poslední zlatou neděli měla i tehdejší superstar. „Zákazníkům se představí světoznámý komisař Moulin v podání herce Yvese Reniera. Nebude v obchodním domě pátrat po zločinech, těší se na besedu s nakupujícími,“ lákala agentura ČTK.

Těsně před Vánoci došlo i k rehabilitaci bývalých pracovníků ministerstva zahraničí, kteří byli v souvislosti se srpnem 1968 postiženi. „Československá vláda, stejně jako představitelé pěti států Varšavské smlouvy označili vstup vojsk do ČSSR v srpnu 1968 za akt protiprávního vměšování do vnitřních záležitostí svrchovaného státu. Začalo i přehodnocování událostí, které po srpnu následovaly,“ uvedl přesně před 20 lety ministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi