Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hasiči zbytečně projezdili statisíce!

Hasiči auta dostali už na podzim. Včera se s nimi slavnostně předváděli.
Hasiči auta dostali už na podzim. Včera se s nimi slavnostně předváděli.  (Autor: David Veis)
Autor: Marie Machková, Tomáš Brych - 
11. prosince 2009
06:15

Výborně! Hasiči z celé republiky včera v Českých Budějovicích dostali 49 nových zásahových vozů. Potlesk! Ale musela kolem toho být taková trachtace za stovky tisíc?!

Zvlášť když už většina aut byla dávno na hasičských stanicích a do Budějovic musela přijet na slavnostní nástup. Například z 400 km vzdálené Ostravy takto přijela kolona vozidel, jejichž výlet stál odhadem přes 25 tisíc. Další desítky aut dorazily z jižní Moravy, severních Čech…

Hasiči nová auta potřebují. Vždyť stáří jejich vozového parku se pohybuje okolo 20 let u cisteren a 35 let u výškové techniky.

Na náměstí v Českých Budějovicích se sjely nové hasičské vozy z celé republiky Na náměstí v Českých Budějovicích se sjely nové hasičské vozy z celé republiky | David Veis

 

Vozy si rozdělily profesionální sbory napříč celou zemí, přednost měly ty s nejstarší technikou. „Ta auta už sice byla v krajích, ale teprve dneska se v Budějovicích uskutečnilo slavnostní předání. Pak se zase vozy rozjedou zpět do krajů,“ řekl mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Na českobudějovickém náměstí se před nablýskanými auty nechal vidět ministr vnitra Martin Pecina a další papaláši. Pak auta zase odjela do regionů.

Ze 49 nových hasičských automobilů připadla Moravskoslezskému kraji čtyři auta. Tři cisternové stříkačky a jedno technické vozidlo pro chemickou laboratoř ve Frenštátě pod Radhoštěm. Při průměrné spotřebě náklaďáků kolem 30 litrů nafty na 100 km vyšla cesta jednu cisternu na šest a půl tisíce.

„My tu techniku musíme zajet. Musíme mít jistotu, že neselže. Navíc strojníci, co vozy řídí, musejí najet určitý počet kilometrů. A toto byla příležitost,“ tvrdil Kopáček.


Výlet Ostrava – Č. Budějovice a zpět

Vzdálenost 800 km

Spotřeba 30 litrů/100 km

Cena za litr 26,50 Kč*)

Cena výletu za jedno auto 6360 Kč *

Cena na běžných čerpacích stanicích

loslos3 ( 11. prosince 2009 12:09 )

Jemu taky museli policisté přijet pustit májáky do Brna .

remont ( 11. prosince 2009 12:02 )

Auta jsou nejen předražená,ale zejména nechtěná. Někdo si zase pořádně mastí kapsu. Pořizují se CAS s kterými se neuhasí ani kozí chlívek(pro malý obsah vody).

malyhad ( 11. prosince 2009 07:10 )

by to bylo lepší,ale auto chce nějaký kilometr na zaběhnutí a ne hned jet "k ohni".

karlos ( 11. prosince 2009 06:45 )

Tak bohatá země si to může dovolit.Nejlepší je argument,že strojník musí najet km.Že se v této zemi posadí do kamionu kluk bez praxe nikomu nevadí.No a přece dobře se napapinkat a napit zdarma mají papaláši taky rádi.

Zobrazit celou diskusi