Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zoo Liberec: Za smrt bílé tygřice může personál!

Autor: Ondřej Čermák - 
11. prosince 2009
05:00

Žádná shoda okolností a náhod, ale trestuhodná nedbalost a chyba personálu, za kterou musí být někdo odpovědný. To říká architekt Pavel Švancer, který projektoval pavilon šelem v liberecké zoo.

Právě tady zahynula vzácná bílá tygřice Isabella (†17), 19 listopadu ji v jejím výběhu rozsápali dva lvi. Architekt nyní žádá policejní vyšetřování.

Podle vedení liberecké zoo se lvi dostali k tygřici ze své ubikace poté, co se jim podařilo nadzvednout bezpečnostní dvířka, takzvaný šubr. „Praktickou zkouškou jsme zjistili, že obě šelmy asi měly jistou možnost šubr skutečně otevřít. To jsme předtím vůbec nepředpokládali,“ řekl mluvčí zahrady Ivan Langr. „Byla to shoda náhod, za kterou nikdo nemůže,“ připojil se ředitel zoo David Nejedlo.

Podle Pavla Švancery, který před lety celý pavilon projektoval, je ale takové vysvětlení naprostým nesmyslem. „Prostě není technicky absolutně možné, aby si lvi šubr sami nadzvedli. Vysvětlení je podle mého zcela jednoduché. Někdo udělal pořádnou chybu a ty dveře jim omylem otevřel. Ředitel to teď chce akorát zamést pod koberec,“ řekl včera Blesku Pavel Švancer. Proto žádá liberecký magistrát, aby podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Chci, aby to policie vyšetřila. Aby se sešla nezávislá komise odborníků a celou věc posoudila. Jestli magistrát trestní oznámení nepodá, podám ho s velkou pravděpodobností sám,“ dodal architekt Švancer.

To také bude asi muset udělat. Podle náměstka libereckého primátora Ondřeje Červinky město zatím o podání trestního oznámení neuvažuje.

zirafa ( 12. prosince 2009 20:22 )

ututlávání je přeci takový náš národní sport....

legii ( 11. prosince 2009 14:08 )

Souhlasím s Ferdinandem. Viník existuje, jen vedení ZOO chce vše ututlat.

ferdinand ( 11. prosince 2009 13:19 )

Od samého začátku si také myslím,že za tím je lidská nedbalost a přikláním se k tomu,aby to bylo pečlivě prošetřeno.Krásné tygřici to život nevrátí,ale určitě by za to měl být někdo potrestán a i ten kdož se to snaží zamést pod stůl!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi