Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schválili dluh 180 miliard a přišli pozdě do práce!

Eduard Janota ve středu viditelně trpěl.
 (Autor: ČTK)
Autor: pes - 
10. prosince 2009
13:26

Schválili dluh 180 miliard a pak nepřišli do práce! Poslanci ve středu večer odhlasovali státní rozpočet s největším schodkem v historii ČR, a dnes ráno většina z nich zaspala další schůzi. Měli sladké sny, nebo je hlodalo svědomí?

Poslanci včera pohřbili Janotův balíček a narůstající dluh chtějí přenechat dalším generacím. Zlikvidovali totiž úsporný balíček, na kterém byl návrh rozpočtu postaven. Zatímco se premiér Fischer chytal za hlavu a ministr financí Janota omdléval, poslanci ČSSD prosadili dalších 12,1 miliardy výdajů ve státním rozpočtu. Schodek státního rozpočtu je tak největší v historii - 180 miliard korun!

Po tomto 'výkonu' si většina poslanců pospala. Na čtvrteční schůzi poslanecké sněmovny, která začala v 9 hodin, přišlo jen 53 poslanců z 200 a Miloslav Vlček ji musel přerušit - nedorazila totiž ani usnášeníschopná třetina.

Čtěte také: Poslanci si nadávali do pijavic, rozpočet ale schválili!

Katastrofální rozpočet, který zadluží Česko pro další generace, tvrdě kritizoval prezident Václav Klaus. "Je zoufale špatný. Tahle situace nemá dobré řešení," řekl na čtvrteční diskusní snídani s podnikateli pořádané týdeníkem Euro.

Co prosadili navíc:
- daňová sleva na dítě vyšší o 924 Kč pro až dva miliony dětí
- 6,8 miliardy na platy státním zaměstnancům, kvůli kterým demonstrovali policisté, hasiči i učitelé
- 3,8 miliardy dotace sociálním službám
- 1,5 miliardy českým zemědělcům, kteří kvůli dotacím také demonstrovali

Kde chtějí ušetřit:
- mateřská bude nižší o 23% a to přesto, že se letos zvyšovala
- KDU-ČSL prosadila snížení výdajů na armádu
- zvyšuje se DPH z 9 % na 10 %, z 19 % na 20 %
- zvyšuje se spotřební daň. Zdraží cigarety (krabička o 2,50), alkohol (půllitr piva o 0,50)a benzín (litr asi o 1 kč)
- zvýší daň z nemovitostí, v některých obcích až mnohonásobně
- Sníží se nemocenská, první tři dny zůstávají zdarma, od 4. dne absence v práci dostanou zaměstnanci 60 % mzdy
- Budou nižší přídavky na děti a získá je méně rodin, nárok budou mít jen rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima
- Dobře placení zaměstnanci zaplatí víc na odvodech, strop, nad nějž se už neplatí, je posunut na 145 tisíc Kč měsíčně

Další místa, kde poslanci na nové výdaje vzali (Tyto výdaje jsou ale pro stát povinné a Janota na ně bude muset vzít jinde!):
- 1 miliarda - důchody
- 800 milionů nemocenská
- 900 milionů ze splátek státního dluhu
- 100 milionů z dotací na stavební spoření

zoro21 ( 10. prosince 2009 20:45 )

Lidé rychle zapomněli na zvěrstva ,které tu komanči páchali na uranové doly na justiční vraždy na deseti tisíce zmařených životů ,jenom proto že se nechtěli podvolit totalitnímu režimu..No a dnes nám bývalí a současní komanči chtějí kázat něco o demokracii a nedej bože o ekonomice.Všude kde vládne komanč vládne teror .Severní Korea ,Čína, Bělorusko , Kuba, Venezuela.Nechápu proč tyto zrůdy někdo volí.

jasna ( 10. prosince 2009 19:13 )

Nevlezlo mi to tam všechno-moje omluva. Ať se z těch sraček vyhrabem!!!!! Všem diskutujícím dobrý večer a teď už naschledanou-mám počítač 3 měsíce a pořád trénuju. Už mě bolí prsty od ťukání. Dobrou noc a ať se všichni probudíme bez dluhů!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jasna ( 10. prosince 2009 19:05 )

Převzali jsme myšlení minulého režimu/komanče/tedy myslím nás 35 let avýše a bohužel pořád velké procento lidí uvažuje slogany minulého režimu-kdo nekrade okrádá vlastní rodinu,ať je každému jak chce,hlavně,že mi je dobře,bližší košile,než kabát. Děti skoro vždy přejímají postoje rodičů apokud žijí v marasmu a mají obrácený systém hodnot,vždy se to zákonitě odrazí na další generaci,která v tom splavně postupuje/viz romové a jejich plození dětí,aby je uživily/a pochopitelně taktéž dost nás neromů-pořád máme zakořeněny zvyky minulého režimu. To je vůbec největší mravní genocida minulého režimu,která bohužel poznamenává i generace příští. A pak přišel samet,euforie,svoboda,demokracie-a teď po 20-ti letech smutné vystřízlivění. Která vláda měla ve svém programu RESTITUCE? a KUPONOVOU PRIVTIZACI? v té podobě v jaké vznikly?Který slušný občen v této zemi měl po revoluci milióny do podnikání?I funkcionáři minulého režimu nebyli placeni nějak horentně-dělník cca 2000-2500.vedoucí závodu/NOVÁ HUŤ/cca 4000-4500.Nad tuto hranici vše úplatky azlodějna. Vžádném případě ne znovu znárodňovat,ale spočítat kdo kolik vydělal,co z toho mohl ušetřit a nakradený zbytek zdanit 90%a alou do paneláku na sídliště.Ale pan Klaus,že kolabarovala i uklízečka na KÚ KSČ. A pak přišly milionové prohrané arbitráže,Gripeny,Nato,100 000 000 kampaň OH, OPENCART,Mise Afgánistán,krachy bank a milionové padáky jejich neschopných ředitelů,kříštťálově čisté průsery politiků-Gross,Čunek,jejich parádní cesty do zahraničí-pro nic a o ničem atd atd atd..... A střídání vlád ODS a ČSSD a zadlužovéní republiky a ta která vládne to vždy shazuje na tu minulou,maras, zlodějna,korupce,beznaděj nás občanů a našich dětí a vnuků,nevymahatelnost práva v této zemi a jako parádní "jednička shvězdičkou" teď ten mínusový rozpočet 180 miliard,které zaplatíme my a naše děti,potem,krví a mozoly. A proto NOVÁ REVOLUCE!!!!!vyházet všechny strany!!!+senát. A nepolitickou vládu pana Fišera+ 100 poslanců,ať se z těch srač

ruisendaal ( 10. prosince 2009 17:50 )

Ty nás vytrhneš, ty, který máš v hlavě jen nasra. né, ty skvadro!!

ruisendaal ( 10. prosince 2009 17:44 )

Ty jsi naše záchrana, nasedni do letadla a ať jsi tu. Musím tě ale varovat, že takových chytrolínů jako jsi ty tu máme přehršel, jeden víc, nebo míň vyjde nastejno!!Proto raději zůstaň tam v tom blahobytu, nebo ať tě Obama naverbuje do Iráku, on ještě na armádu má!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa