Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladíka srazil vlak, ale kluci ho zachránili!

Bratranci s cenou Michala Velíška.
Bratranci s cenou Michala Velíška.  (Autor: ČTK)
Autor: SAN, puk - 
10. prosince 2009
07:20

Zachránili mladíka, kterého v létě srazil vlak. Bratranci Pavel Staňa a Petr Fišer udržovali zraněného až do příletu vrtulníku při vědomí.

Včera si za to převzali Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života. Mladík sice přišel o obě nohy, ale díky statečným klukům přežil!
Libor Mejstřík (19) loni 20. června přejížděl na kole nechráněný železniční přejezd v Choceradech na Benešovsku.

Měl v uších sluchátka a neslyšel přijíždějící vlak. Nebýt Petra a Pavla, kteří mu přiběhli z nedaleké restaurace na pomoc, asi by vykrvácel. Pavel mladíkovi pohotově ucpal krvácející tepny, zatímco Petr volal svojí matce, zdravotní sestře, která mu řekla, co má dělat. Tak udrželi Libora při životě, než dorazila sanitka a vrtulník. Pavel navíc nepomáhal zraněnému poprvé. Už v 16 letech zachránil řidiče, který měl těžkou autonehodu.

Příběh dvou bratranců poslal do humanitární organizace Adra, která cenu zaštiťuje, tatínek sraženého Libora. „Nepomáhali jsme jen my, bylo nás tam samozřejmě mnohem víc, i lidi z vlaku, ti všichni by zasloužili ocenění,“ řekl Blesku Petr Fišer. A proč chlapci vlastně Liborovi pomáhali? „Kdybych byl v jeho kůži, taky bych chtěl, aby mi někdo pomohl,“ vysvětlil Petr. „Udělal bych to kdykoli znovu,“ dodal Pavel.

Cena je pojmenovaná po šéfstřihači TV Nova Michalu Velíškovi (†32). Ten se 13. září 2005 na Karlově náměstí zastal dívky, kterou obtěžoval David Lubina (31). Násilník vytáhl pistoli a Michala chladnokrevně zastřelil. Dostal za to výjimečný trest 25 let vězení.

buble ( 10. prosince 2009 11:53 )

O této nehodě existuje zápis na policii, na drážní inspekci a záchranka bude taky určitě něco mít,tam se o těchto bratrancích nic nedočtete,protože tam nebyly.Je to drzost,když něco takového tvrdí a ještě si zato nechají dát cenu. Proč si to nejdříve někdo neověří než něco natočí. Chudák pan Velíšek.

justas ( 10. prosince 2009 09:23 )

Děkujji Vám,že jste tady.

Zobrazit celou diskusi