Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odvezou 4 nosorožce z Čech do Afriky?

Autor: ČTK, raj - 
10. prosince 2009
05:00

Čtyři vzácní severní bílí nosorožci z královédvorské zoologické zahrady možná přece jen odjedou do rezervace v Keni, a to možná už 19. prosince.

Zoo však zatím ke kontroverznímu vývozu zvířat nemá takzvané povolení CITES (zkratka pro Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy) od ministerstva životního prostředí. Pokud jej nezíská, transport se neuskuteční.

Více než rok chystaný přesun nosorožců má být pokusem o záchranu tohoto druhu. Nosorožců severních bílých údajně žije ve volné přírodě posledních několik kusů, naposledy byly údajně viděny tři kusy v roce 2008 v jižním Súdánu. V zajetí vedle šesti kusů ve Dvoře žijí ještě samec a samice v americkém San Diegu. Nový domov by měli dvorští nosorožci nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conservancy.

 

Zoologové věří, že v přirozeném volném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň a mohly by zabřeznout. „Všechny možnosti pro rozmnožení zvířat v zoo jsme zkusili. Vše ale bylo bez výsledku,“ řekla ředitelka zoo Dana Holečková. Připomněla, že poslední úspěšný odchov severního bílého nosorožce se zoo podařil před devíti lety.

Proti přesunu nosorožců vystupuje občanské sdružení Safari Archa 2007. Sdružení dokonce na 16. prosince svolalo do Hradce Králové protestní akci. Přesun označuje za nesmyslný. „Pokud chybí povolení CITES, přípravu transportu považujeme za nelegální a za nedovolené obchodování se zvířaty,“ řekl Roman Komeda ze sdružení. Zoo věří tomu, že povolení CITES do doby transportu získá.

Co je čeká v novém domově?
Nový domov by měli nosorožci nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conservancy. Do Keni by měly odjet samice Nájin a Fatu a samci Súdán a Suni. V rezervaci nyní žije 79 nosorožců černých a 10 nosorožců bílých jižní formy. Zoologové nevylučují to, že by se v budoucnu jižní poddruh mohl se severním křížit. Dvorští nosorožci by měli žít v oploceném území o rozloze 400 hektarů. V rozích na hlavě budou mít vysílačky pro trvalé sledování pohybu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi