Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tygři z cirkusu napadli krotitele před zraky diváků

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
9. prosince 2009
15:24

Několik tygrů zaútočilo v úterý večer při cirkusovém představení v Hamburku na svého krotitele a vážně ho zranilo.

Osmadvacetiletý muž skončil v nemocnici, kde lékaři bojují o jeho život.

Neštěstí se stalo poté, co krotitel v manéži zakopl. Tři z pěti tygrů na něj před zraky asi 200 diváků skočili, popsal mluvčí hasičů. Lékaři museli ošetřit i některé z návštěvníků, kteří utrpěli šok.

Policie a úřad bezpečnosti práce začaly hned případ vyšetřovat. Posuzují ho jako pracovní úraz. Podle organizátorů show se podařilo pracovníkům cirkusu rychle zasáhnout a zvířata od krotitele oddělit. Tygry dostali do jednoho kouta a zahnali je do klece. Dva lékaři, kteří seděli v publiku, těžce zraněnému poskytli první pomoc.

Pořadatelé si halu, v níž se představení odehrávalo, pronajali od hamburské zoologické zahrady v roce 1999. Od té doby ji využívají ke své produkci. Vedení zoo vyjádřilo nad událostí politování. Připomnělo ale, že s představením nemá zahrada nic společného a že se nejednalo o její akci.

Pořadatel Stefan Pagels označil neštěstí za "tragickou nehodu". Podle něj tygří útok nebyl zlý, ale zvířata si chtěla jen hrát. Při špičkových výkonech se zvířaty či na visuté hrazdě se navíc nehoda může snadno přihodit. Mladého krotitele šelem si ředitelství vybralo pro jeho klidné a rozvážné zacházení se zvířaty. Ještě v noci po tragické příhodě se cirkusový soubor rozhodl ve vystoupeních pokračovat, ale bez tygrů.

lilinka01 ( 10. prosince 2009 15:18 )

tulipanek: urcite je na tom neco pravdy, jak jinak by je to naucili ze jo.....nekdo by se mel nad tim zamyslet a opravdu cirkusy zrusit....tech zvirat je mi uprimne lito

lilinka01 ( 10. prosince 2009 15:17 )

mrum : proboha to nemyslis vazne.....kolik ti je.....hrat si se psem je neco uplne jinyho nez kdyz zvirata sou cele dny v kleci a pak musi jeste v cirkuse delat blbosti....vzpamatuj se

mrum ( 10. prosince 2009 00:06 )

A Ty nejraši celý dny hnípáš na posteli a nic neděláš Neznáš nikoho, kdo má psa? Ono je to totiž baví dělat bvěci, který Tobě přijdodu nesmyslný.

tulipanek26 ( 9. prosince 2009 22:02 )

lilinka01 Naprosto s tebou souhlasím. V cirkusech se vyloženě jedná o týrání. Celé cirkusy by se měly zrušit. A názory cirkusáků, že to ta zvířata dělají ráda... no, já nevím, ale neviděla jsem v přírodě, že by si třeba medvěd rád zajezdil na kole. Je známo, že třeba zmiňované medvědy cvičí k tanci tak, že medvědy umístí na vyhřívanou desku a jakmile pustí hudbu, pořádně rozžhaví tu desku pod jejich nohama - medvědi zvedají tlapy, aby se nepopálili. No a pak, jakmile pustí hudbu v manéži, medvědi si myslí, že zase přijde bolest a automaticky "tančí". Prostě hnus

gogo ( 9. prosince 2009 21:49 )

jen pohrát, pak by k žádnému zranění nedošlo. Každá kočkovitá šelma při hraní je velice pozorná a něžná. A hraje si vždy se zataženými drápy a i okus provádí velice citlivě. Takže informace uvedené jsou si protiřečící si ….

Zobrazit celou diskusi