Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok na KSČM: Vyškrtněte název komunistická!

Vojtěch Filip z KSČM na pražském výstavišti
Vojtěch Filip z KSČM na pražském výstavišti  (Autor: ČTK)
Autor: pet, ČTK - 
8. prosince 2009
19:34

Komunistům hrozí, že přijdou o název své strany. Premiér Jan Fischer se má dnes večer sejít se senátory, kteří chtějí donutit KSČM, aby ze svého názvu vyškrtla slovo komunistická.

Senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM dnes doporučila vládě, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu pozastavení činnosti komunistické strany. Cílem je, aby se zřekla komunismu.

Ministr vnitra Martin Pecina o úspěšnosti takového návrhu pochybuje, stále postrádá dost  argumentů. Požádal senátory, aby návrh sami připravili, rozhodnutí nechá na vládě.

KSČM by podle doporučení komise měla odstranit zmínku o komunismu ze svého názvu. Současně by měla "jasně a zřetelně odmítnout marxisticko-leninské násilí jako prostředek k dosažení svých politických cílů", uvedl předseda komise Jaromír Štětina z Klubu TOP 09 a Starostové. Návrh chce pro vládu připravit v řádu měsíců, s Pecinou se kvůli tomu chce sejít znovu v lednu.

"My se pokusíme v jakémsi skromném rozměru soustředit ty nejvážnější argumenty, které by měl Nejvyšší správní soud vzít v potaz," uvedl Štětina. Na rozdíl od Peciny se domnívá, že komise už v loňském senátním podnětu pro vládu shromáždila dostatek "relevantních nábojů" a podezření, které podle ní nasvědčují porušování ústavy současnou komunistickou stranou. Také ministr pro lidská práva Michael Kocáb při jednání komise označil argumentaci Senátu za jednoznačnou. Senátoři podle něj stanovili nejmírnější podmínky pro budoucí činnost strany, která nyní "paběrkuje na okraji politického spektra".

Smést senátní podnět ze stolu, k čemuž mířilo původní stanovisko Pecinova ministerstva, by podle Kocába byla chyba. Za nesmyslné považuje tvrzení, že na snahu změnit KSČM dvě desetiletí po pádu komunistického režimu je pozdě. Pecina nicméně při jednání komise zopakoval, že působení současné KSČM nepředstavuje bezprostřední ohrožení demokratické společnosti.

Domnívá se, že pokud by návrh na pozastavení činnosti komunistické strany s dosavadními argumenty neodmítly české soudy, učinil by tak Evropský soud pro lidská práva. Na jednání komise chyběl premiér Jan Fischer, který byl spolu s oběma ministry pozván, podle dostupných informací kvůli vyjednávání o podobě rozpočtu na příští rok.

adamj ( 9. prosince 2009 19:17 )

Naprosto souhlasím s yxunomei, idea komunismu je nádherná, ale kdyby soudruh datašukin myslel alespoň trochu objektivně a ne zpoza svých rudých brýlí, musel by uznat, že i když žijeme ve velkém bordelu, přece jen se máme o 200% líp než za vlády před 20 lety. Asi by se měl podívat do slovníku, co znamenají slova jako ekonomika, efektivita práce apod. Čekání před pracákem... vtipné, ano za komunistů nezaměstnanost nebyla, ano, ale nechápete, že uměle potlačována? Nechápete, že všude pracovalo třeba 3x tolik lidí, než bylo potřeba? Sice měli všichni práci, ale byla dotovaná státem... Aby stát fungoval, nejsou takové věci možné. Nezaměstnanost u nás je vysoká, to ano, ale je to díky tomu, že stát vynakládá extrémní částky na sociální dávky, důchody, samozřejmě také všelijaké excesy apod., ale vše jde na dluh, z peněz, které česko nemá, tím pádem (místo aby krátila výdaje) se vláda snaží ještě více dolovat podnikatele, firmy, střední třídu, prostě ty, které to tady drží nad vodou... tím pádem se vytváří velmi těžké a nezdravé prostředí pro ekonomiku a podnikání, mnoho soukromníků krachuje, tím pádem vznikají další nezaměstnaní, ubývají zdroje příjmu... prostě začarovaný kruh... a zavádění vyšších daní tento problém nevyřeší, jen prohloubí, zlikviduje i poslední podnikavé soukromníky a budeme v... zarytí příznivci levice tento názor rozcupují, ale uvažujte... můžeme rozhazovat až na to budeme mít, teď si všichni budeme muset utáhnout opasky.

jity ( 9. prosince 2009 10:01 )

dattatutaskin, co se týče vesnice naprostý souhlas. Jen myslím,že někteří vygumovanci to prostě pochopit nechtějí. Naše potraviny po r.89 byly jako jedny z nejkvalitnější, dokonce jsme měli přísnější normy než v celém Německu. Lidé zřejmě raději budou jíst škrobové sračky s umělými barvivy. Je jim jedno,že naše zemědělství jde do nikam. Dcera tento obor studovala, tak vím jaké byly výsledky našich produktů.Tím nechci tvrdit,že nás komunisté zachrání, ale nemusíme snad na všechno plivat.Proč zlikvidovali Slušovice? Ty se prostě nehodily.

ondatra ( 9. prosince 2009 09:03 )

Komunistická strana měla být zrušena hned po Listopadu 89 v rámci vypořádání se s minulostí, k tomu vypořádání ale bohužel nedošlo dodnes. To, že po 20 letech někdo doporučuje vládě, sestávající z bývalých komunistů, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu pozastavení činnosti komunistické strany, jenom dokazuje, že Česká republika je Kocourkov, který nemá obdoby.

smrk ( 9. prosince 2009 08:58 )

No nevím, víš jak by to vypadalo - Český zlodějský stát v jeho čele stojí zlodějská demokratická strana a její velitel Tupoun ostravský !!!!!!

smrk ( 9. prosince 2009 08:54 )

Měl bych slušný dotaz na tebe - kolik bereš výplatu a kde jsi zaměstnán ? Tipoval bych tě na nějakého stranického aprátčíka v ODS ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa