450218:gallery:true:true

Film Avatar (v překladu ´Vtělení´), který vypráví o bývalém vojákovi vrženém proti své vůli na neznámou planetu, je prvním snímkem oscarového režiséra Jamese Camerona od úspěšné premiéry filmu Titanik v roce 1997.

Avatar
Autor: YouTube

“Tento film předčí vše, co jsem doposud vytvořil," vysvětluje tvůrce filmů Terminátor a Titanic James Cameron. „Chtěl jsem dostat na filmové plátno svět, který bych v dětství miloval,“ dodává režisér.

Avatar
Autor: YouTube

Film slibuje kompletní 3D zážitek, jaký jste v kinech ještě neviděli. Přestože v hlavní roli je tentokrát počítač a jeho triky, objeví se i herecké hvězdy: Sam Worthington (Terminátor Salvation), Michelle Rodriguez (seriál Ztracení) a především Sigourney Weaver - legendární astronautka Ripley z filmové série Vetřelec.

Avatar
Autor: YouTube

Vynaložených 300 milionů liber by mělo tvůrcům filmu garantovat, že divák se po skončení filmu sám sebe zeptá: “Jak to udělali?“

Avatar
Autor: YouTube

Trojrozměrný model (3D), úžasné futuristické prvky a metoda motion-capturingu. Cameron se svým týmem vynalezl nové technologie zpracování obrazu kamerami FUSION, nad kterými zaměstnával většinu novozélandské společnosti WETA.

Avatar
Autor: YouTube

Koproducent filmu, Jon Landau (49), který pracoval s Cameronem i na Titaniku, se o velkolepém filmu rozpovídal: “WETA Digital zaměstnávala více než 800 zaměstnanců pracujících pouze na efektech. Záběr o délce jedné vteřiny se skládá z 24 snímků. Na každém se pracovalo 100 hodin. Na jednu vteřinu filmu tak bylo potřeba 2400 hodin práce.”

Avatar
Autor: YouTube

“Věříme, že WETA se tak stala třetí největší počítačovou společností na světě. Mají 10 tisíc strojů, které slouží výhradně k renderování. K tomu je zapotřebí 40 tisíc procesorů,” dodává Landau.

Avatar
Autor: YouTube

Film i hra, která podle něj vznikla, se odehrávají ve vzdálené budoucnosti, kdy lidstvo objevilo planetu nazvanou Pandora, která skýtá obrovské přírodní bohatství a je obydlena zvláštními bytostmi. Hlavním hrdinou je voják ochrnutý od pasu dolů, jehož vědomí je pomocí nové technologie vloženo do uměle vytvořeného těla, aby se mohl infiltrovat mezi původní obyvatelstvo planety.

Avatar
Autor: YouTube

Česká premiéra filmu se uskuteční 17. prosince.