Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dělníci z Hyundai dál hrozí stávkou

„Vedení nám pořád zdůrazňuje, že můžeme být rádi, že se Hyundai krize nedotkla, ale že by tomu odpovídalo i naše ohodnocení to ne,“ řekl muž, který v továrně pracuje dva roky.
„Vedení nám pořád zdůrazňuje, že můžeme být rádi, že se Hyundai krize nedotkla, ale že by tomu odpovídalo i naše ohodnocení to ne,“ řekl muž, který v továrně pracuje dva roky.  (Autor: Marie Machková)
Autor: mach - 
5. prosince 2009
05:00

Vzbouření dělníci v automobilce Hyundai dál hrozí stávkovou pohotovostí. Vedení firmy s nimi začalo vyjednávat. Než se obě strany dohodnou, byly zrušeny kritizované přesčasy.

„Bylo to naše první jednání. Trvalo asi hodinu a dohodli jsme se, že odboráři sepíšou požadavky dělníků a v pondělí budeme řešit, jak dál,“ uvedl mluvčí Hyundai Petr Vaněk.

Šéf odborů Radek Kuchař potvrdil, že stěžejním problémem jsou přesčasy. „Vedení naznačilo, že by počet hodin navíc mohlo snížit. Musí se ale splnit roční plán,“ řekl Kuchař.

„Vedení nám pořád zdůrazňuje, že můžeme být rádi, že se Hyundai krize nedotkla, ale že by tomu odpovídalo i naše ohodnocení to ne,“ řekl muž, který v továrně pracuje dva roky. „Průměrný plat dělníka je tady 13 tisíc čistého. Slibovali peníze na letní dovolenou, nedostali jsme nic. Před třemi dny přišel dopis, že vánoční odměny budou jen 50 procent platu,“ pokračoval dělník z montáže.

Odboráři také po vedení chtějí, aby se zaručilo, že stávkující zaměstnanci nebudou potrestáni. „Přerušení práce byl jediný způsob, jak donutit vedení k diskuzi. Jinak se za každou námitku posílal vytýkací dopis, který znamenal odebrání bonusu ve výši šesti tisíc korun,“ tvrdil zaměstnanec z montáže.

gogo ( 8. prosince 2009 13:57 )

ale ta nebude. A když, tak jen "na oko". Jako se každý rok děje např. v MB Škodovce. Je to jen divadélko pro dělníky aby odborářští bosové, kteří jsou vlastně velmi dobře placení přisluhovači majitelů fabrik vykázali nějakou činnost. Ale ve skutečnosti se koza ani nenažere a Hyundai zůstane celý a může se tomu jen smát....

pup70 ( 5. prosince 2009 10:08 )

No jo zahraniční zaměstnavatel .

Zobrazit celou diskusi