Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak zvládnout vánoční úklid v pohodě a bez stresu

Nenechte se vystresovat uklízecím blázněním. Pokud to nezvládáte, sáhněte po úklidové fi rmě.
7. prosince 2009 | 13:52

Každý rok se po hlavě vrháte do předvánočního úklidu a stresujete se, abyste všechno stihli včas vyčistit? Letos to udělejte jinak. Úklid si den po dni naplánujte a zapojte celou rodinu.

A co nestihnete, může dodělat úklidová firma. Poradíme vám, jak přežít uklízecí maraton ve zdraví. I uklízet se totiž dá v pohodě a klidu.

* Na pomoc si vezměte tužku a papír, ke každé místnosti si napište, co všechno chcete udělat (např. vyprat záclony, vyčistit televizní obrazovku apod.).

* Nepřeceňujte své síly a časové možnosti! Budete se cítit lépe, když stihnete víc, než jste si naplánovali.

* Některé práce (např. mytí oken, čištění koberců) si můžete objednat u profesionální úklidové služby. Na objednání je už nejvyšší čas!

* Udělejte si časový rozvrh, kdy a co dáte do pořádku. Někdo dává přednost velkému jednorázovému úklidu během jednoho dne či víkendu, další zase uklízení na pokračování. Nejlepší je si úkoly rozepsat den po dni.

Nenechte se vystresovat uklízecím blázněním. Pokud to nezvládáte, sáhněte po úklidové fi rmě.
Autor: scom

* Pokud v bytě nebydlíte sami, zapojte do úklidu všechny členy rodiny. Každému napište, co bude mít za úkol, a seznam vyvěste třeba na lednici. Zadejte úkoly jednoznačně a bez možnosti odmlouvání.

* Při rozdělování práce nezapomeňte na fyzické možnosti jednotlivých členů rodiny (především menších dětí) a časové možnosti dospělých. Dbejte na důsledné splnění úkolu!

* Děti by si měly od útlého dětství uvědomit, že s úklidem musí také pomáhat. Proto je zapojte do předvánočních domácích prací. Musejí si alespoň uklidit svůj pokojík, pomoci při otírání spodních dvířek kuchyňské linky, mohou čistit boty nebo vynášet odpadky.

* Napište si seznam, co budete potřebovat, a taky si spočítejte, kolik vás to bude stát. Cena všech čisticích prostředků se může mnohdy rovnat sumě, kterou si za úklid účtují firmy. A budete to mít bez námahy.

* Kvalitní čisticí prostředky úklid usnadní, ale zdaleka nebudete potřebovat všechno, co v drogerii uvidíte. S něčím si poradí např. obyčejný ocet nebo citron.

* Zlaté pravidlo: postupujte vždy seshora dolů a od oken ke dveřím.

* Začněte s místností, která je používána nejméně (většinou je to ložnice). Tu uklidíte rychle a pořádek v ní vydrží déle.

* Jako další ukliďte dětský a obývací pokoj, potom záchod a koupelnu a nakonec nejpoužívanější kuchyň.

* Pusťte si svižnou hudbu, pracujte, kontrolujte práci ostatních členů rodiny a nezapomínejte je chválit!

* Zakažte si probírat se ve starých dopisech, časopisech, novinách apod. U žádné práce se nezdržujte zbytečně dlouho, buďte pokud možno rychlí a důslední.

* Nezačínejte přerovnávat knihovnu nebo sbírku CD či čehokoliv jiného, na to se určitě najde vhodný čas někdy jindy.

448542:gallery:true:true

 

Autor: sim
Video se připravuje ...