Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička (†6) v nemocnici podlehla svým zraněním

Autor: Jiří Čada - 
5. prosince 2009
12:16

AKTUALIZOVÁNO: Dívenka (†6) v sobotu krátce po půlnoci podlehla svým zraněním po pádu těžké ocelové branky na hřišti v Dolní Cerkvi na Jihlavsku.

Informaci o smrti dívenky potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. „Zranění, které děvčátko utrpělo na místě nehody bylo neslučitelné se životem,“ informovala v soboru ráno Blesk.cz mluvčí Mrázová.

Strašlivá tragédie se odehrála ve čtvrtek při vycházce dětí z mateřské školky v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Ti se svojí učitelkou vyrazily na nedaleké hřiště, kde se na jedno z děvčátek převrátila házenkářská branka a těžce ji zranila.

Asi dvěstě kilogramů těžká ocelová konstrukce brány zasáhla při pádu holčičku do hlavy. „Slyšeli jsme křik, tak jsme tam okamžitě běželi,“ popisoval okamžiky nečekané hrůzy betonář Zdeněk Konečný, který se svým kolegou Michalem Kubátem pracoval na nedaleké stavbě. Právě tito dva mladí muži začali dívenku jako první na místě oživovat.

„Ležela v bezvědomí úplně promodralá na hřišti. Přenesli jsme ji vedle na mez a položili na bok,“ popisoval záchranu Michal. Dívenka nedýchala a tak jeden z pohotových záchranářů zahájil masáž srdce. „Začala růžovět a dýchat, to už na místo učitelka přivolala záchranku,“ dodal Kubát. Ten tvrdí, že rovněž učitelka nepodlehla panice a pomáhala, jak se dalo. Na místo dorazila sanitka i záchranářský vrtulník. Příroda však jako by se v tu chvíli proti malé pacientce spikla.

„Byla okamžitě převedena na umělou plicní ventilaci a v kritickém stavu vozidlem transportována do brněnské nemocnice. Vrtulník na Brno nemohl pro nečekanou mlhu vzlétnout,“ informoval ještě v pátek večer Blesk.cz mluvčí a primář záchranářů kraje Vysočina Miroslav Havlík.

Za nehodu zřejmě může vedení obce, protože branka na hřišti nebyla řádně upevněná. Uvedla to TV Nova. Jihlavský kraj začal zajišťovat branky i na jiných místech.

„Po té co jsem to neštěstí oznámila rodičům dívenky jsem se zhroutila,“ zoufala si ředitelka školky Hana Kněžínková. „Modlíme se, aby vše dopadlo dobře a Sárinka se nám vrátila,“ dodala.

Situace v obci je napjatá. Řada obyvatel vyčítá radnici, že branky byly na hřišti nezajištěné. Některé kantorky mateřské školky se dokonce obávaly vyjít s dětmi na pravidelnou vycházku do ulic obce. Malá Sára se prý na brance nehoupala. Podle svědků šla v osudný okamžik jen kolem branky, když ta na ni dopadla.

„Ne nehoupala se na brance, na té visel nějaký provaz. Ten tam zřejmě uvázali zdejší výrostci co tam chodí blbnout. Kdo, ale za ten provaz zatáhl, nebo zavadil a branku na děvčátko schodil to nevím. To víte, děti…“ uvedla jedna ze svědkyň. Starosta Dolní Cerekve byl včera na jednání v Praze a nebral mobil. „Prosím vás, to je strašná tragédie, co k tomu ještě dodat. Počkejte si až na starostu,“ řekla Blesku jedna z úřednic.

Na případu už nyní pracují rovněž jihlavští kriminalisté, kteří pátrají po viníkovi neštěstí.

Blesku se podařilo zjistit, že už v pátek odpoledne se starosta Cerekve Zdeněk Jirsa nechal slyšet, že zmíněné hřiště nechá celé zlikvidovat.

„Kriminalisté nyní zvažují přizvat k vyšetřování soudního znalce z oboru sportu a bezpečnosti hřišť, který by pomohl určit viníka tohoto neštěstí,“ uvedla mluvčí jihlavských policistů Jana Kroutilová.

denny04 ( 6. prosince 2009 11:30 )

zlikvidovat hřiště to je to nejjednodušší řešení - ať děti chodí jinam, že? V naší obci se stal podobný případ - na dítě spadla průlezka, která nebyla dobře připevněná - a jak se to vyřešilo? prostě se to místečko, kam chodily děti a jejich maminky na pískoviště zrušilo. takže teď běhají po sídlišti.

elicha ( 5. prosince 2009 22:01 )

jen- podívejte na titulek, to je k jinému příspěvku, paní psala až hodinu po mě, takže se lépe koukněte. jinak- pro lidi- jestli měly jít s dětma na tento nezajištěný plácek a jestli školka měla nebo neměla zahrádku jsem zjistila: kopíruji: Základní údaje o MŠ # Jsme jedinou Mateřskou školou v Městysi Dolní Cerekev. # Zápis proběhl 29. dubna 2009 a ve dvou třídách máme na školní rok 2009/2010 je zapsáno 48 dětí. # V mateřské škole pracují 4 pedagogické pracovnice, 1 asistentka pedagoga a 1 provozní pracovnice. # Budova mateřské školy je dvoupodlažní a každá třída obývá 1 podlaží. # Součástí MŠ je školní zahrada, která bezprostředně s budovou sousedí. # Mateřská škola nemá vlastní stravovnu, strava je dodávána ze stravovny ZŠ výtahem.

myska13 ( 5. prosince 2009 21:40 )

No to jste asi v jiném státě, že platíte za chod MŠ? Že? Pokud vím, tady je jen příspěvek, který nepokryje ani setinu měsíčních níkladů na vzělávání dítěte. Takže o tom, že platíte za mateřskou školu, bych se neodvážila napsat a pokud chcete platit, podívejte se do jiných zemí, kam si i svačinku musíte donést a na oběd hybaj domů...No ale je fakt, že jak to tak vypadá, tak si to jídlo brzy budou nosit i tady děti z domu, když se zruší jídelny.. atd, atd...A dobrovolně to asi brzy učitelky přestanou dělat, však jich ubývá, mladé to za ty peníze jít dělat nechtějí...

Moncica81 ( 5. prosince 2009 21:32 )

vravim ... rozbijte svoje prasiatko doma a sup sup do obce a postavte im hrisko podla vasich predstav ... najmudrejsia na svete ...

Moncica81 ( 5. prosince 2009 21:31 )

vy ste uplne vymleta ... trava, houpacky, pisek ... takze ak mate zasobu financnych zdrojov ... tak nech sa paci, odsponzorujte vsetky skolky a skoly, ktorym chybaju taketo ihriska ... su ich tisice ... a treba vam na to miliardy ... takze ako? poslem vam cislo uctu, aby sme mohli vytvorit pre deti super hrisko??? alebo nech sa paci, chodte priamo do tejto obce ... a spravte im hrisko ... a ze maju pouzivat hlavu??? no mozno aj vy by ste mohli ...

Zobrazit celou diskusi