Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Siamská dvojčata zemřela při operaci

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: pro Blesk - van)
Autor: cas.sk, Lenka Chvostová, šim, pal - 
4. prosince 2009
19:10

AKTUALIZUJEME: Siamští bráškové Šimonek a Jurko, kteří přišli na svět ve čtvrtek v bratislavské porodnici, v pátek při akutní operaci zemřeli. S odkazem  na dobře informovaný zdroj z bratislavské nemocnice to uvedl server Čas.sk.

Miminka nepřežila operaci, ke které lékaři krátce po poledni přistoupili z důvodu rychlého zhoršení zdravotního stavu dětí. Jedno z nich zemřelo už při operaci, druhé krátce po ní. Chlapečkům vinou vývojové poruchy před polednem pravděpodobně prasknul rosolový obal okolo zažívacího traktu.

Operace, která začala ve 13:00, byla v tomto případě nezbytná. Chlapečci byli srostlí přední částí těla a měli společná játra. Jedno z nich mělo poškozený mozek a u obou se objevily problémy se srdcem. Dvojčata musela podstoupit řadu testů, aby lékaři zjistili, které z orgánů mají vážně poškozené.

Po 17. hodině byl na bratislavských Kramároch velký ruch. Na operačním sále se neustále střídal zdravotnický personál. Dveře se otvíraly a zavíraly, na místě se o zdraví chlapců staraly desítky lidí. Zdravotníci do sálu neustále přinášeli přístroje potřebné pro úspěšné zvládnutí operace. Lékaři odmítali cokoli komentovat.

Na tiskové konferenci lékaři v pátek dopoledne informovali, že stav jednoho z chlapců je velmi vážný. Trpěl neprůchodností střev. Podle jejich vyjádření měl jen minimální šanci na přežití. "Druhý chlapec naději má, proto jsme se k operaci rozhodli," oznámila dopoledne Eva Franeková, zástupkyně přednosty Oddělení patologických novorozenců a JIRS.

Matka porodila dvojčata ve slovenských Kramároch ve čtvrtek. Porod trval přibližně jednu hodinu. Bezprostředně po něm lékaři převezli děti do Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě, kde jsou doteď. Rodiče dětí žijí na východě Slovenska, oba jsou nezaměstnaní a vychovávají už čtyři děti, dvě holčičky a dva chlapce.

Čtěte také: Lékaři bojují o život siamských dvojčat >>

Chlapečkové byli od narození napojeni na umělou ventilaci. Jejich stav byl kritický, protože měli kromě srůstů i jiné zdravotní komplikace. Měli společných i několik důležitých cév. Lékaři případ označili za nejtěžší z posledních tří, které v průběhu deseti let řešili.

Chlapečci mají společná játra Chlapečci mají společná játra | Infografika cas.sk

Plánovaná operace, při které byli chlapci odděleni, trvala téměř šest hodin. Nejkomplikovanější částí mělo být rozdělení jater, která měla dvojčátka jenom jedna.

Oba chlapci trpěli stejným postižením srdíčka. Jeden z nich měl i vážně poškozený mozek hydrocefalem, řekli na tiskové konferenci Eva Franeková a šéf Dětské fakultní nemocnice Daniel Žitňan.

V souvislosti s oddělením dvojčat byly připraveny dva operační sály a na operaci měl spolupracovat tým chirurgů dětské fakultní nemocnice, Slovenské zdravotnické univerzity a Lékařské fakulty Univerzity Komenského.

viha ( 7. prosince 2009 11:31 )

Pokiaľ viem (podľa spravodajstva), matka nechodila na pravidelné prehliadky, takže sa na to prišlo neskoro.

efka ( 4. prosince 2009 21:53 )

Já mám z takovýchto informací,že se to nevědělo dřív než těsně před porodem,vždycky takový pocit-doktoři to záměrně nechají tak,aby mohli trénovat...oni se to prostě někde naučit musí a jak jinak, než praxí.Je to prostě nepředstavitelná věc pro rodiče,ale taky pro mě jako přihlížitele.Myslím,že v dnešní době je technika na dobré úrovni a zjistit by se to při troše opatrnosti dalo.Celkově si myslím,že dobře pro všechny...následovalo jenom trápení.

glosglober ( 4. prosince 2009 21:22 )

Souhlasím plně s autorem. V tomto případě nebyla šance na trochu slušný život. Nechápu ale, že se to nedalo zjistit předem.

mrum ( 4. prosince 2009 19:38 )

Že totéž neřekneš matce těch devítiletých, úspěšně oddělených holčiček, a těm holčičkám samotným, že kdyby bylo na Tobě, nikdy by se nenarodily... Něco podobného se dělo na příjezdové rampě v Osvětimi

bledulka ( 4. prosince 2009 19:21 )

I když je to pro rodiče těžké, v situaci, v jaké jsou a jak postiženi byli oba hoši, je to pro oba chlapce asi to nejlepší. Potřebovali by spoustu energie, času, peněz, psychické i fyzické kondice rodičů a myslím, že by to pro rodiče byl docela problém, vždyť mají už snad 4 další děti a jsou oba nezaměstnaní...

Zobrazit celou diskusi