O výzkumu píší internetové stránky britského listu The Daily Telegraph.

Podle nových zjištění představují pohyby nohou tu nejvýmluvnější formu "řeči těla," protože si jsou lidé nejméně vědomi toho, co s nimi provádějí. Když žena odsune nohy při chichotaní, aby zaujala postoj s nohama víc od sebe, tak ji muž přitahuje. Ale má-li nohy zkřížené nebo zasunuté pod sebe, tak nápadníkovy návrhy pravděpodobně skončí fiaskem.

Ženy budou ovšem zklamány, protože tato zjištění nelze aplikovat na muže. Ti o svých sexuálních preferencích nohama nic neprozrazují, ukázal výzkum. Pouze nevěrní muži by měli zůstat ve střehu - ženy totiž dokážou rozpoznat, že muž lže, podle toho, že má nohy nepřirozeně v klidu.

Autorem těchto zjištění je jeden z předních britských psychologů Geoff Beattie, který zkoumal, jak lidé hýbou nohama v reakci na rozličné situace: "Zatímco si lidé většinou uvědomují, co vyjadřují výrazem tváře či rukama, často nemají ani ponětí, zda v dané situaci nějak hýbou nohama. Lidé mohou maskovat úsměv či pohyby očí, ale nohám pozornost nevěnují. Proto právě jejich pohyby mohou napovědět mnohé o emocionálním rozpoložení daného člověka."

A když jsou lidé nervózní, je to podle vědců také znát: Muži mají v této situaci tendenci nohama hýbat, zatímco ženy je naopak nechávají v klidu.