Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Plány útoku na Svobodnou Evropu prozradil irácký velvyslanec!

Stará budova rádia Svobodná Evropa
Stará budova rádia Svobodná Evropa  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
1. prosince 2009
21:15

Irácký velvyslanec v ČR Zía Hádí Mahmúd Dabás podle televize Nova řekl, že o chystaném atentátu na pražské sídlo rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa informoval české bezpečnostní složky on.

V době Saddámova režimu žil v exilu ve Vídni. O plánech se prý dozvěděl od tehdejšího konzula.

"Konzul iráckého velvyslanectví utekl do Vídně a tehdy nám řekl, že on byl tím člověkem, který byl pověřen k tomuto úkolu," řekl televizi velvyslanec. Uvedeného konzula česká strana v roce 2001 vyhostila, dodala Nova.

Velvyslanec zamýšlený útok odsoudil. "Je nám líto, že něco takového bylo plánováno. My sami jsme byli oběťmi takových teroristických akcí," řekl Zía Hádí Mahmúd Dabás.

Nova již o víkendu s odvoláním na Bezpečnostní informační službu (BIS) uvedla, že bývalý irácký diktátor Saddám Husajn plánoval teroristický útok na tehdejší sídlo Rádia Svobodná Evropa v budově někdejšího Federálního shromáždění v Praze.

Plánovaný útok byl podle BIS jedním ze tří teroristických útoků, které už Česku hrozily. Jeden z nich se měl týkat židovských objektů v Praze, ale BIS tvrdí, že útokům zabránila.

BIS se podle Novy podařilo útok odhalit a odvrátit. Výsledkem bylo, že Iráčané na své ambasádě v dubnu 2003 dobrovolně vydali zbraně, které chtěli použít. Právě kvůli bezpečnosti stály později několik měsíců před rádiem obrněné transportéry.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ermino ( 1. prosince 2009 23:38 )

člověk se taky v tisku dočte, že Američanka spatřila na žehličce Krista nebo že nějaké modelce vykoukla bradavka, atd. Všechny tyhle zprávy mají asi tak stejnou úroveň a pan velvyslanec si u svých chlebodárců trošku šplhnul .

smrk ( 1. prosince 2009 22:42 )

Jak dojemné, opravdu dojemné - naše BIS musí být opravdu hodně v p.r.d.e.l.i. když vypouští tyhle bubliny s křížkem po funuse !!!!!!!

bosomfriend ( 1. prosince 2009 22:37 )

Člověk v takévé vysoké funkci musí mlčet celý život. V arabském světě za porušení malčenlivosti platí jen trest smrti. Oni si ho jednou najdou.

Zobrazit celou diskusi