Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušejte zumbu a vytančete si krásnou postavu!

5. ledna 2010 | 05:00

Věci, které vzniknou omylem, bývají obvykle geniální. A stejně tak vlastně omylem vznikla před deseti lety zumba, tedy tanec včelky. Zumba totiž v překladu znamená „hýbej se rychle jako včelka“.

Není nad to, když si člověk něco nového vyzkouší sám na sobě. O zumbě jsem toho zpočátku moc nevěděla, byl to jen takový „nový fitnessový pojem“. Jsem ale přirozeně zvědavá a mám ráda pohyb. Zumba fitness mi znělo dostatečně exoticky a podle mých informací to mělo být spojení aerobního cvičení a latinskoamerických tanců. Rozhodla jsem se navštívit hodinový seminář.

Zumba je spojení aerobního cvičení a latinskoamerických tanců.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Měla jsem špatnou náladu
Na lekci jsem nešla s velkým očekáváním. Navíc jsem ten den neměla dobrou náladu a nějaké hopsání „tři kroky doleva a pět zpátky“ mě zrovna nelákalo. A klasický aerobik mě opravdu nikdy nebavil. Na lekci se sešly pouze ženy, ale různých věkových kategorií i kondice. Předstoupila před nás nadšená lektorka Simona Bogrová, samý úsměv. Snažila jsem se zapomenout na splín a začala jsem Simonu sledovat.

Bavilo mě to!
Po třetí písničce jsem zjistila, že kroky vůbec nejsou jako na aerobiku, ale taky ne úplně jako při tanci. A je to opravdu jednoduché. Baví mě to! Mezi rychlými písničkami, při kterých do různých kombinací zapojujete svaly celého těla, se dělají krátké pauzy, kdy se můžete napít a otřít si pot. Přibližně v polovině lekce jsem totiž zjistila, že jsem totálně propocená a teče mi snad i z vlasů. To už se mi dlouho nepodařilo. Hlavně to ale vůbec nebolelo, intenzita cvičení je opravdu aerobní. Pokud ale někdo dříve necvičil a nehýbal se vůbec, první hodiny pocítí trochu víc než já. Odcházela jsem nadšeně a s opravdu dobrým pocitem, že jsem si pořádně procvičila celé tělo a vyplavila endorfiny. Navíc jsem si zatančila salsu, merengue, mambu, čaču, sambu, něco z orientálních tanců…

V českých podmínkách sice Zumbu cvičí prozatím častěji ženy a mladé dívky, zájem však začínají mít stále více i muži.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kde se vzal, tu se vzal…
Alberto Perez alias Beto je dnes už známý instruktor a choreograf například zpěvačky Shakiry. V roce 1999 se mu v Kolumbii stalo něco, co mnozí z nás také zažili – zapomněl si věci do práce. Totiž kazetu s hudbou na hodinu aerobiku. A tak začal improvizovat: pustil hudbu, kterou měl zrovna v autě – latinskoamerickou. Při lekci aerobiku tedy musel vymýšlet cviky, a tak přidal základní kroky salsy, samby, merengue, raggeatonu… Hodina měla velký úspěch a stala se jeho nejpopulárnější. Ve stejném roce představil Beto Zumbu také v USA, založil Zumba team a celosvětový úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Co s sebou:
Doporučujeme speciální funkční oblečení, které odvádí pot. Pohodlné kalhoty, šortky nebo leginy, a hlavně pevnou obuv. Vhod vám přijde ručník na otírání potu a určitě nezapomeňte na láhev nesycené vody.

Správný pitný režim je důležitý
Autor: Michal Protivanský

Tip:
Na oficiálních stránkách zumby www.zumba.com naleznete seznam certifikovaných lektorů, kteří prošli speciálním Zumba instruktorským tréninkem a smějí ji předcvičovat. V České republice je takových instruktorů dvacet devět.

PORADNA ODBORNÍKA:
Simona Bogrová, oficiální Zumba instruktorka

Simona Bogorová
Autor: Archiv

Co si máme pod pojmem „Zumba fitness“ představit?
Spojení tance a aerobiku. Když přijdete na hodinu, připadáte si jako na party, a přitom pálíte stovky kalorií. Prostě super vynález pro štíhlou linii a dobrou náladu zároveň!

Jaký je rozdíl mezi aerobikem a Zumbou?
Lekce Zumby je na rozdíl od klasického aerobiku postavená na intervalovém tréninku, kdy se střídá pomalejší a rychlejší hudba a rytmus. Tančíte na oddělené písničky, nejedete 60 minut v kuse.

Má cvičení nějaké zdravotní omezení?

Cvičení je zátěž na klouby, jinak jsou omezení podobná jako při aerobiku. Pokud si nejste jistí, zajděte nejdřív za svým lékařem. Obecně Zumba ale zdraví hlavně prospívá, posiluje srdce a snižuje nadváhu.

Autor: Vlasta Remišová
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...