V bodovém systému jsou sice čísla vysoká, ale systém je nastaven jinak. Pro Gotta tak klidně mohlo hlasovat pouhých 15 tisíc lidí!

Při hlasování se sešlo téměř 110 000 SMS a formulářů vyplněných na internetu. To ale neznamená, že by třeba Karel Gott (70) získal 46 122 hlasů, když nasbíral tento počet bodů.

„Hlasující vyplňují první tři místa. Za první jsou 3 body, za druhé 2 body a za třetí 1 bod,“ vysvětlil Blesku organizátor soutěže Jaroslav Těšínský. Tento princip svádí k tomu, že by se dal skutečný počet hlasů zjistit tak, že se body vítězů vydělí třemi. Třeba pro Gotta by tak hlasovalo zhruba 15 tisíc lidí, pro Bílou (41 791 hlasů) okolo 13 tisíc lidí a pro kapelu Kabát (30 007 bodů) pouhých 10 tisíc lidí. „To by bylo zavádějící. A přesné počty umístění pro jednotlivé interprety neevidujeme,“ říká k systému Těšínský.

Výjimkou je kategorie Slavík bez hranic, kde se posílá jen jeden hlas. „Posílají se v něm hlasy jen pro první místo,“ upřesnil. Kapela No Name, která v této kategorii vyhrála, tak opravdu svých 12 537 bodů nasbírala od stejného počtu zaslaných SMS. Jednoduchou dedukcí se v tomto případě dá usoudit, že je mezi českými fanoušky populárnější než Kabáti.

Co se týče jednoduššího počítání, jsou organizátoři velmi spokojeni. „Loni jsme měli sledovanost 1 850 000 diváků, letos to bylo 2 180 000. To je 65 procent lidí, kteří se v ten čas dívali na televizi. Duety na České televizi měly jen 18 procent,“ uzavřel Těšínský.