Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vetřelci v Bílém domě: Kdo jsou tajemní manželé?

30. listopadu 2009 | 19:30

Manželský pár, který se minulý týden dostal bez pozvánky do Bílého domu, vzbudil patřičný rozruch. Kdo vlastně tajemní manželé jsou a proč to vůbec udělali?

Obrovský skandál propukl poté, co po úterní státní večeři pro indického premiéra v Bílém domě manželé zveřejnili své snímky z recepce na Facebooku. Ty je zachycovaly mimo jiné ve společnosti amerického prezidenta Baracka Obamy, viceprezidenta Joea Bidena nebo Obamova blízkého spolupracovníka Rahma Emanuela. Pár sice tvrdil, že byl do Bílého domu pozván, podle Tajné služby ale jejich jméno na seznamu hostů nestálo.

Michaele and Tareq Salahi z Virginie nejsou zase tak úplně obyčejným neznámým párem, který z recese vnikl do Bílého domu. Ve společnosti lidí z nejvyšších společenských vrstev i vlivných politických kruhů se pohybují již delší dobu.

Na svých stránkách mají desítky fotografií, které je při různých příležitostech zachycují ve společnosti celebrit i vrcholných politiků.

Tareq Salahi, kterému je podle různých pramenů mezi devětatřiceti a jedenačtyřicety roky, se narodil izraelským přistěhovalcům. Jeho otec se stal úspěšným vinařem, víno z jeho vinic získalo desítky prestižních cen a v roce 2000 se mu podařilo dostat do Top 10 vinařství na světě.

S Michaele (41) se Tareq oženil v roce 2003 ve Washingtonu. Video ze svatby pár zveřejnil na internetu. Na pohádkovém obřadu nechybělo osmadvacet družiček, svatební hostinu připravovalo šestačtyřicet kuchařů a konala se v obrovském stanu, který měl přes 11 tisíc čtverečných metrů. Nechyběl ani obrovský osmipatrový dort a třicetiminutový ohňostroj. Podle zpráv, uveřejněných v deníku New York Post, musela být svatba, která byla původně plánována na říjen 2002, dokonce čtyřikrát zrušena kvůli nedostatku financí.

Na obřad byli údajně pozváni i takoví hosté, jako je bývalý guvernér Virginie Mark Warner, bývalý americký velvyslanec v Irsku Margaret Heckler nebo soudce Nejvyššího soudu Anthony Kennedy.

Podle lidí z blízkého okolí manželé milují a vyhledávají pozornost médií. Jsou známí i svou účastí v reality show "Skutečné manželky z DC". O účast v další reality show se pokoušejí.

Na světlo se nyní dostaly i zprávy o špatné finanční situaci páru. Nedostatek financí by mohl být klíčem k tomu, proč manželé tentokrát tolik riskovali a vystavili se případné možnosti trestního stíhání. Mluvčí Tajné služby totiž zveřejnil informaci, že s touto možností počítají. Jde jen o to, za co by je vlastně mohli stíhat.

V pondělí měli manželé vystoupit ve známé talkshow zpravodajského kanálu CNN Larry King Live. Svou účast ale podle CNN odvolali. Rozhovor pak měli nabídnout jiné televizní stanici, jejíž představitel uvedl, že se na ně obrátil právní zástupce manželů a nabídl rozhovor s nimi. Honorář by měl být v řádech stovek tisíc dolarů (tedy v milionech korun).

To však naprosto popřel jejich mluvčí, který řekl, že jde jen o pomluvy a zprávy o tom, že na tom manželé chtějí vydělat, jsou nepravdivé.