Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Předvánoční stres hoďte za hlavu!

30. listopadu 2009 | 10:58

Předvánoční čas nemusí být jen uklízecím a nakupovacím maratonem. Užijte si přípravy na Štědrý den letos podle svých představ a v oddychovém tempu. Nevíte jak? My ano!

Nezblázněte se!
Vsaďte na voňavé svíčky a aroma koření.

1. Vanilka, skořice nebo zázvor v kombinaci s citrusovou kůrou vás příjemně naladí. Pusťte si oblíbenou hudbu, třeba koledy a začněte psát vánoční pohlednice. Pošlete přání rodině a přátelům, těm, které přes svátky neuvidíte. Uděláte radost nejen sobě, ale i nejbližším.

2. Vydejte se na vánoční trhy a nadýchejte se slavnostní atmosféry. Až vás bude do tváří štípat mráz, dejte si svařené víno, punč nebo medovinu a kupte svému partnerovi a dětem nějakou milou maličkost, možná vás do nosu „cvrnkne“ i skvělý dárek. Slavnostně naladěné tváře kolem vás vám dají energii na několik dní.

Adventní superplán
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský

 

3. Zorganizujte předvánoční „babinec“. Vaše kamarádky nemají čas? Pak je místo setkání v restauraci pozvěte k sobě domů a upečte společně vánoční cukroví. Nezapomeňte na dobré víno a koledy. Děti a manžela pošlete zatím sáňkovat.

4. Vyzdobte kuchyň doplňky s vánočními motivy. Kupte si červený ubrus, chňapky s hvězdičkami a nové formičky na vykrajování cukroví. Letos vedou andělíčci.

Autor: Schafer Boutique

Dárky...
Nakupujte s předstihem.
Za „pět minut dvanáct“ a ve stresu jen těžko pořídíte pro každého dárek, který obdarovanému prozradí, že vaše myšlenky při výběru opravdu patřily jen jemu. Nepodlehněte představě, že čím více balíčků, tím více radosti. Tak to není! Berte dárek jako poselství, kterým obdarovanému vzkazujete „Mám tě rád“. Jeho hodnota se nevyčísluje penězi, ale originalitou a způsobem předání, ale ten byste o Vánocích měla přenechat Ježíškovi.

Vánoční ozdoby
Autor: archiv IKEA

Splněná přání
Řekněte si vtipně o dárky.
Chtěla byste pod stromkem najít něco, po čem jste opravdu toužila a co jste si už dlouho přála? Navštivte webové stránky www.milyjezisku.cz. Právě sem můžete napsat všechna svá přání a pak už jen stačí doplnit e-mailové adresy svých přátel a příbuzných a systém jim vaše „tužby“ rozešle. Každý bude vědět, co opravdu chcete, nic nedostanete dvakrát, a navíc se vyhnete nepříjemným situacím s „nechtěnými dárky“.

 

Jablečné svícny
Autor: Radka Buriánková

Společné chvilky
Vyhraďte si čas pouze na partnera.
Připravte si svíčky, láhev dobrého vína, masážní olejíčky a vzájemně se namasírujte. Budete uvolněná vy i on, oba se zbavíte stresu a jako příjemný bonus spolu prožijete čas, který byste jinak věnovali předvánočnímu shonu. Uznejte sama, že tento způsob je daleko lepší.

Autor: archiv firmy

Bez stresu
Usmívejte se.
Každý den, kdy se probouzíte s rostoucí panikou, že ještě nemáte nic nakoupené, napečené, naklizené, se třikrát zhluboka nadechněte a vydechněte si. Pak si v klidu a pomalu opakujte: „Nemusí být všechno dokonalé. Letošní Vánoce budou klidné a pohodové.“ Vycíděná komora, do posledních detailů vyšperkovaný byt ani padesát druhů cukroví nikdo neocení, pokud nebudete spokojená a uvolněná vy. Zvolněte tempo a dělejte jen to, co vám udělá radost. Usměvavá maminka je nakonec největší ozdoba štědrovečerní večeře.

Autor: Stars for Europe

Užijte si staročeské Vánoce
Jeďte na výlet. Zajímalo by vás, jak slavili nejkrásnější svátky roku lidé o několik století dříve? Pak se vydejte za neopakovatelnou atmosférou do některého z českých skanzenů. V dobových chaloupkách můžete „omrknout“ tradiční výzdobu nebo zhlédnout některý ze zábavných programů inspirovaných Vánocemi (více informací najdete například na www.ceskapohoda.cz, tipy na výlet).

 

Autor: připravila: lap, oli, mif