Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příběh fenky Sabi: 14 měsíců ztracená v poušti!

Statečná labradorka Sabi strávila v afghánské poušti 14 měsíců.
Statečná labradorka Sabi strávila v afghánské poušti 14 měsíců.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: jch, INT - 
30. listopadu 2009
05:15

Když se loni v září v Afghánistánu během přestřelky s Tálibánci vojákům ztratila fenka Sabi, která je speciálně vycvičená na hledání výbušnin, takřka celá jednotka ji oplakala.

Všichni si mysleli, že už ji nikdy neuvidí, a jen málokdo dokázal skrýt dojetí. Jako zázrakem ve válkou zmítané zemi ale přežila. Opuštěného psa se ujal místní Afghánec, u kterého Sabi vojáci nakonec objevili.

Armádní fenka černého labradora Sabi se ztratila v afghánské poušti před dlouhými čtrnácti měsíci, 2. září 2008. Byla zrovna s afghánsko-australskou hlídkou, když je napadli Tálibánci. Při přestřelce bylo devět australských vojáků postřeleno. Zraněný byl i psovod a Sabi od útoku, který se udál nedaleko základny v severovýchodním Oruzganu, nebyla k nalezení.

Australské speciální jednotky, které v poušti strávily celé měsíce hledáním deset let starých výbušnin pomocí dalších, podobně jako Sabi speciálně vycvičených psů, za celou dobu nenašli jedinou její stopu, jako by se vypařila.

Našel ji Američan
K velkému překvapení všech se Sabi v první polovině letošního listopadu objevila – všiml si jí jeden z amerických vojáků, jak jde po boku afghánskému muži. „Věděl jsem, že jeden z australských detekčních psů se před nějakou dobou ztratil, a hned jak jsem ji viděl, mi bylo jasné, že to není úplně běžný pes,“ svěřil se John. Vyzkoušel na ni tedy některé povely, které musí každý z takto vycvičených psů znát, a ukázalo se, že je pes zná. Afghánec jim psa bez okolků předal a za pár dní už byla Sabi u své australské jednotky.

Žila v poušti
Jak potvrdil mluvčí australské armády, Sabi strávila víc než rok v afghánské poušti i přesto, že bylo podniknuto několik pátracích akcí. „Sabi byla nyní převezena do Tarin Kowt, kde se setkala se svým psovodem a zbytkem jednotky,“ dodal.

Její psovod ji poznal na první pohled. „Nohou jsem k ní kopnul tenisový míček a ona ho hned vzala do tlamy,“ líčil nadšeně radostné setkání se svou čtyřnohou svěřenkyní. „Je to hra, kterou jsme spolu během výcviku strávili hodně času. Je úžasné, prostě neuvěřitelné, že ji mám zase zpátky,“ držel jen silou slzy dojetí.

Vrátí se domů
Sabi nyní prochází karanténní dobou, než se bude moci vrátit do Austrálie, veterináři jí musí provést několik vyšetření, aby zjistili, že je v pořádku. „Doufáme, že všechny testy dopadnou dobře a Sabi se brzy vrátí domů do Austrálie,“ nezapomněl armádní mluvčí. Brigádník Brian Dawson už k tomu mohl říct jen jedno: „Kde Sabi celých těch čtrnáct měsíců byla a co všechno se jí přihodilo, se asi nikdy nedozvíme. I když podle stavu, ve kterém byla nalezena, jasně dokazuje, že se o ni někdo dobře staral. Je to prostě zázračný příběh.“

jack08 ( 30. listopadu 2009 19:11 )

sice mi tam nehraje skutečnost, že byla v dobrém a udržovaném stavu po 14 měsících života v poušti, ale i tak je to hezké.

qsubt ( 30. listopadu 2009 15:24 )

co vis kde se toulala

krokodyl ( 30. listopadu 2009 10:45 )

Napisete o ni taky prosim Ale nebyla v Avganu, to je pravda ...

perritademicorazon ( 29. listopadu 2009 23:40 )

ale stejně je to úžasná psice, co asi musela zažít, než se o ni někdo postaral!

mrum ( 29. listopadu 2009 23:28 )

kterej na to nemá příliš malou tlamu, vezme do ní kutálející se tenisák - nechť to zkusí na kterémkoli dvorku. Bystrej Amík, inu.

Zobrazit celou diskusi