Podle odborníků, které citovala agentura AFP, by mohlo do roku 2050 zcela vyschnout.

Nejníže položené místo na Zemi mění podobu před očima. Hladina klesá každým rokem o metr a břeh na některých místech ustoupil o víc než kilometr.

"Je to velmi vážné a pro záchranu nikdo nic nedělá," řekl jordánský hydrolog Durajd Mahasní. Zatímco v 60. letech byla hladina Mrtvého moře 395 metrů pod úrovní oceánů, dnes je to už 422 metrů.

Za hlavní příčiny jsou považovány necitlivé zásahy do toků, které mají moře napájet, a pak také důsledek neřešeného arabsko-izraelského konfliktu. Izrael, Jordánsko a Sýrie od 60. let odčerpávají pro své potřeby v zemědělství a průmyslu až 95 procent vody řeky Jordánu, která Mrtvé moře napájí. 60 procent ze zachycené vody připadá na Izrael.

Mrtvé moře
Autor: Archív


Zdrojem vody pro Mrtvé moře je kromě řeky Jordán také podzemní voda, jejíž hladina ale také klesá, takže zemědělci v okolí se už ani nepokoušejí hloubit studně.

Situaci nepomáhá průmyslová aktivita v okolí moře ani množství hotelů na jeho březích. Izrael i Jordánsko vybudovaly ohromná odpařovací zařízení, v nichž z mořské vody získávají fosfát.

Podle Mahasního se dá Mrtvé moře zachránit jedině společným úsilím všech stran sdílejících jeho břehy, tedy Izraele, Jordánska a Předjordánska. Zatím prý ale pouze Jordánsko něco dělá. Začalo stavět kanál, jímž má být přiváděna voda z Rudého moře.

Kanál, jehož vybudování má stát dvě miliardy dolarů, má měřit 200 kilometrů a ročně jím mají být do Mrtvého moře přečerpány dva biliony litrů vody. Využita bude také k výrobě elektřiny a po odsolení také jako pitná voda. Tento projekt má ale dost kritiků, kterým se nelíbí míchání vody Mrtvého moře s vodou zcela jiného složení.

Mrtvé moře
Autor: en.wikipedia.org

"Hovoříme zde o dvou odlišných a citlivých ekosystémech," řekl Munkíz Mahjar z blízkovýchodní sekce organizace Přátelé Země. Světová banka proto financuje studii, která má objasnit důsledek smíchání vod obou moří. Jordánské ministerstvo životního prostředí radí počkat s dalším budování kanálu až na tuto studii.