Žádné kosterní pozůstatky se v hrobě z pozdní doby kamenné sice nenašly, ale archeologové v něm objevili milodary, uvedl dnes server tn.cz.

"Našli jsme v hrobě předměty, které se tehdy zemřelému člověku dávaly jako milodary. Výjimečnost nálezu však je v tom, že šlo o naprosto unikátní miniaturní keramiku a miniaturní sekeromlat. Nic podobného se dosud na území Česka nenašlo," řekl Jiří Juchelka, pracovník brněnského Archeologického ústavu Akademie věd ČR a vedoucí archeologického průzkumu v Oticích.

Dodal, že sekeromlat je vlastně kamenná palice, a obvykle býval velký přes 20 centimetrů. "Miniaturní sekeromlat je naprostá rarita a zřejmě měl jen symbolický význam," míní Juchelka. Nalezený pravěký hrob podle něj spadá do doby lengyelské kultury, což je období před 6000 lety.

Ojedinělost objevu pak podtrhují tenkostěnné keramické nádobky. "Musel je dělat skutečný pravěký mistr svého oboru, protože hrnčířský kruh tehdy samozřejmě neexistoval, přesto jsou dokonale ručně vytvarované," uvedl Juchelka.

Archeologové teď dávají jednotlivé kusy pravěké keramiky dohromady a chystají se analyzovat i z hrobu odebrané vzorky půdy. "Možná ještě najdeme nějakou drobnou kůstku a podle toho by se pak dalo určit, zda šlo o hrob žárový, nebo kostrový. Já se kloním k tomu, že to byl hrob žárový," podotkl Juchelka, podle něhož se nálezy v budoucnu nejspíše stanou součástí expozice některého muzea.