Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemný dům ve Strašicích čeká hloubkový monitoring

Autor: ČTK, pal - 
24. listopadu 2009
14:48

Nepřetržitý hloubkový týdenní monitoring zahájí v nejbližší době experti ve "strašidelném" domku ve Strašicích. Dohodli se na tom dnes na schůzce se zástupci obce i obyvateli domu.

Český telekomunikační úřad, ČEZ i další instituce chtějí svá měření zahájit koordinovaně, a to v jediný moment. Měřit budou i v dalších přilehlých zařízeních. Výsledky by mohly být kolem poloviny prosince. ČTK to řekl strašický starosta Jiří Hahner a regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

V domku Mračkových se už osmý týden vyskytují podivné jevy - samovolné hoření zásuvek a praskání skel a žárovek. Podle majitele domku se v poslední době rozsah jevů snížil, "usadil se" v elektrických zařízeních. Intenzita se ale údajně zvýšila.

Podivné jevy se nyní objevují hlavně ráno kolem 07:00 a večer kolem 20:00. "Slibujeme si, že když se měření spustí současně a v časech, kdy to vzniká, mohl by se problém v brzké době vyřešit," uvedl starosta. Podle Sobotky bude nepřetržitý monitoring pokud možno automatický.

Jediné, co by mohlo zkomplikovat práci expertů, je počasí. Pokud by se spuštěním měření otáleli, může se kvůli počasí zvýšit vlhkost země, což zlepší vodivost. Jevy by tak mohly ustat samy od sebe.

Jako o jejich možné příčině se nyní mluví například o blízké vodárně. Podle týmu pracovníků ČVUT je zařízení vodárny zdrojem vysoké frekvence, která se šíří přes uzemňovací soustavu po dvou starých rozvodech vody. Ty procházejí v těsné blízkosti domu Mračkových. Tato teorie má zatím nejméně slabin. "V úvahu také přichází nedaleká fotovoltaická elektrárna," dodal starosta. Několik dalších teorií prověřují i hasiči.

Podle Sobotky práce na podobných jevech v minulosti vždy vedla k závěru, že k jevu vede souběh několika faktorů. "Osobně jsem přesvědčen, že to bude i v tomto případě," uvedl Sobotka. Rodina, která kvůli jevům na čas bydlela dokonce u příbuzných, už je zpět v domku. V blízkosti elektrických zařízení musí být kvůli výbojům maximálně opatrní.

vrba ( 24. listopadu 2009 20:18 )

A už vůbec ne organické materiály - textil. papír a polyethylen. Mohla by snad tříštit sklo, ale zapalovat?

mouse ( 24. listopadu 2009 18:51 )

Podle týmu pracovníků ČVUT je zařízení vodárny zdrojem vysoké frekvence, která se šíří přes uzemňovací soustavu po dvou starých rozvodech vody. Ty procházejí v těsné blízkosti domu Mračkových. Tato teorie má zatím nejméně slabin. Jedna ze slabin je fakt, že vysoká frekvence šíříci se okolo domu po potrubí nemůže zapalovat zásuvky atd.

evolucius ( 24. listopadu 2009 18:50 )

Radarové záření... vypnuto,zapnuto...

Zobrazit celou diskusi