Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Začalo očkování: Vakcína nebyla, zato byly zmatky

Autor: kyc, rys, sč - 
24. listopadu 2009
05:00

Očkování proti viru chřipky A (H1N1), který má jenom v České republice na svědomí už pět úmrtí, se mělo včera rozjet na plné obrátky. Místo toho, aby lékaři píchali injekce o sto šest, ale ještě včera v poledne většina nic nevěděla!

A v pandemickém plánu, který vydalo ministerstvo zdravotnictví, zapomněli na několik krajů. Ministerstvo na svých webových stránkách zveřejnilo seznam vakcinačních center. V obsáhlém seznamu ale chyběla centra Zlínského, Karlovarského, Ústeckého a Jihomoravského kraje. „Je to nepochopitelné. Samozřejmě že ve skutečnosti zde vakcinační centra existují,“ potvrdil zmatky šéf zlínské Lékařské komory Lubomír Nečas.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Ve vakcinačních centrech včera začali očkovat zdravotníky. „Očkování je samozřejmě dobrovolné. Dnes jsme dostali prvních 210 dávek vakcíny a zájem projevily řádově desítky zaměstnanců. Přesto je plán takový, že bychom měli být schopni v několika dnech naočkovat dva tisíce zdravotníků, tedy lékařů, sester i pomocného personálu,“ řekl například mluvčí olomouckého špitálu Egon Havrlant. Očkování probíhá na klinice pracovního lékařství. „Rozhodně je to dobrá věc. Já sama jsem zastánkyní prevence,“ konstatovala olomoucká lékařka Helena Vildová, která kolegy a kolegyně očkuje.

Česká republika má takovýchto dávek vakciny objednáno milion Česká republika má takovýchto dávek vakciny objednáno milion | Pavel Ryšlink, ČTK

Kdy ale začne i očkování ostatních? To včera nikdo pořádně nevěděl. Ještě v poledne v některých nemocnicích ani neměli vakcínu. A kde ji měli, většinou nevěděli co s ní. Čekalo se na večerní schůzi lékařů.

Navíc seznam praktických lékařů očkujících proti prasečí chřipce není k dohledání. Chronicky nemocní lidé tedy musí doufat, že podobných jako oni bude mít jejich lékař aspoň deset. Jinak totiž nemá na vakcínu nárok.

Proč se rozhodli pro injekci?

 

 

kudlankabezbozna ( 24. listopadu 2009 11:59 )

Ještě pořád věříte, že dementík Vít má všechno ohledně téhle akce pod palcem, když není ani schopen si spočítat očkovací centra v naší minirepubličce? Co teprve výběr dodavatele vakcíny A komentář toho doktora u fotky, že prý sice vakcína není úplně odzkoušená, ale ža za to riziko to stojí

Zobrazit celou diskusi