Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcinologové: Proti H1N1 mohou být očkovány i děti!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
23. listopadu 2009
13:08

Podle českých vakcinologů mohou být vakcínou proti prasečí chřipce Pandemrix očkovány i děti, od 10 let jim stačí jedna dávka jako dospělým. Ministerstvo zdravotnictví nyní jedná o tom, jestli se v Česku budou děti očkovat.

Dávkování zveřejnil na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Česko má objednáno milion dávek vakcíny, tento týden začíná očkování dospělých. Vakcinologové doporučili očkování dětí, nyní je na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, kterým skupinám dětí stát vakcínu zaplatí.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že komise by se měla sejít tento týden, aby doporučení vakcinologů zvážila. Bezpečnostní rada státu a vláda by pak musely doplnit o očkování dětí pandemický plán.

Rodiče se podle předsedkyně odborné pediatrické společnosti Hany Cabrnochové už delší dobu ptají, zda mohou dítě nechat očkovat. Pediatři dosud tuto možnost neměli, nepočítali tedy ani s dodávkami vakcín.

Naproti tomu praktičtí lékaři pro dospělé a vakcinační centra na vakcíny čekají marně. Zdá se, že v pondělí dopoledne vakcíny nikde nebyly, případně jen výjimečně. Lékaři zatím chystají pozvánky k očkování tak, aby využili naráz celé desetidávkové balení.

"Rozšiřuje se možnost jednodávkového podání vakcíny Pandemrix z původní skupiny 18 až 60 let na deset až neomezeně let, takže očkováni mohou být vedle dětí i senioři, kteří mají řadu chronických onemocnění," řekl dnes ČTK ředitel SÚKL Martin Beneš.

Další zásadní novinkou podle něj je i to, že Pandemrix lze podávat souběžně se sezónní vakcínou. "Podmínkou je, aby sezónní vakcína neobsahovala přídatné látky, které prodlužují účinek a zvyšují imunitní odpověď organismu," vysvětlil.

Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula řekl, že za výbor společnosti již doporučení očkovat děti ministerstvu poslal. "Je to v souladu se světovými doporučeními, nad deset let jedna dávka, do této doby dvě dávky s tím, že u dětí do tří let dávku poloviční. Nejméně po třech týdnech pak druhou dávku ve stejné výši," upřesnil.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

Cabrnochová jako členka komise pro pandemickou vakcinaci při ministerstvu zdravotnictví doplnila, že komise se sešla naposledy před dvěma týdny. "Tehdy jsme se dohodli, že dokud nejsou data, která sdělí dávkovací schémata pro jednotlivé věkové kategorie dětí, nejsme schopni rozhodnout. Ta data teď nově jsou, konečné rozhodnutí ale musejí udělat politici, kteří by měli zohlednit i průběžnost dodávek a schopnost distributorů pokrýt i očkování dětí," řekla.

Předběžně se odborníci shodují v tom, že podobně jako u dospělých by měly být očkovány děti se zvýšeným zdravotním rizikem, například se srdečním onemocněním, onemocněním ledvin a dýchacích cest a diabetici, takže očkování by nebylo plošné. Skupina by byla výrazně menší než v případě dospělých, kde navíc jsou očkováni i zdravotníci a osoby důležité pro chod státu.

Pokud by stát očkoval i děti, museli by distributoři začít rozvážet vakcínu také pediatrům. Ti by ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami vytvořili seznamy. Podle Cabrnochové by v jednotlivé ordinaci bylo vždy jen pár případů. Podle toho by se pak organizovalo očkování.

Dosavadní očkování vychází z dat již zhruba půl roku starých. Původní "rozdělovníky" se tvořily v době, kdy ještě nebyly známy výsledky studií vakcíny u děti. Nyní už studie jsou a také jsou praktické zkušenosti s očkováním dětí. "Z tohoto pohledu se bere za možné a doporučené, aby se děti očkovaly," shrnul Prymula.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi