Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hitem českých koupelen je elektronický bidet

Výměnou za běžné WC prkénko Vám vznikne nepostradatelný pomocník při Vaší každodenní intimní hygieně.
23. listopadu 2009 | 13:21

Elektronický bidet, který se montuje na klasickou toaletu, vás nejen umyje a usuší, ale i namasíruje a v zimě vám předehřeje studené prkénko.

Bidet, francouzský vynález, který zdokonalili Japonci, našel už místo v českých domácnostech. Právě místo, tedy spíše jeho nedostatek, je důvodem, proč je rozšířen omezeně. Řešení přichází v podobě novinky, kterou do Česka přivezlo několik firem. Hitem v intimní hygieně se stává sprchovací toaleta neboli elektronický bidet, který na první pohled vypadá jako běžné prkénko.

S nápadem zavést elektroniku do záchodu přišli na začátku nového tisíciletí Japonci. Kombinovaná toaleta-bidet se v zemi rychle rozšířila a už v roce 2003 ji měla více než polovina japonských domovů. Prorazit do Evropy a Spojených států se Japoncům kvůli dlouholeté historii splachovacích záchodů, trvající kolem stovky let, podařilo až s velkým odstupem.

Největší výhodou elektronického bidetu je podle bytových architektů to, že ušetří místo. Mohou si ho tak dovolit i lidé v garsonce.
Autor: ČTK

Letos moderní záchodová technologie pronikla na český a slovenský trh. Elektronický bidet, který se montuje na klasickou toaletu, obsahuje mnoho funkcí ovládaných panelem. Stlačením příslušného knoflíku lze volit mytí a masážní programy, teplotu a tlak vody, sušení nebo vyhřívání sedátka v chladných zimních ránech. U některých lze dokonce nastavit program, aby se víko na míse zvedlo, jakmile se k ní uživatel přiblíží.

Největší výhodou elektronického bidetu je podle bytových architektů to, že ušetří místo. Mohou si ho tak dovolit i lidé v garsonce. "Oproti klasickému bidetu šetří místo, spotřebu vody, použití toaletního papíru a především slouží k lepší intimní hygieně," řekla ČTK Daniela Eiseltová, spolumajitelka společnosti Electronic Bidets.

Namontovat techniku lze na jakoukoliv standardní WC mísu. K instalaci je potřebný pouze přívod studené vody a elektřina. Zásuvku u toalety bohužel postrádá většina koupelen, ale když si ji byli ochotni zřídit lidé v Japonsku a přistoupili k tomu i Němci či Francouzi, nebude to snad pro české kutily problém. Alespoň v to věří dovozci novinky.

Lékaři vyzdvihují hlavně zdravotní hledisko. Bidet je také pomocníkem pro starší a hendikepované osoby, ale i pro ženy v době menstruace, těhotenství a šestinedělí a při problémech s inkontinencí a hemeroidy. Očista toaletním papírem je totiž nedokonalá, i při malých zdravotních potížích v intimní oblasti je používání toaletního papíru nepříjemné a způsobuje zhoršování problémů, upozorňují lékaři.

Výměnou za běžné WC prkénko Vám vznikne nepostradatelný pomocník při Vaší každodenní intimní hygieně.
Autor: archiv firmy

"Elektronický bidet díky možnosti různě regulovat proud vody poskytuje svalstvu účinnou masáž, která má blahodárný vliv například na ochablé svaly pánevního dna a je dobrou prevencí zácpy, tvorby hemeroidů a podpůrně působí při léčbě gynekologických zánětů," popsal gynekolog Miloslav Černý. Dopřát si zájemci mohou díky takzvanému klyzmatickému mytí jemný klystýr. "Výhodou je, že zařízení mohou použít i děti od čtyř let, bidet má totiž dětský režim, při kterém je proud vody mírnější a nelze použít klyzma," doplnila Eiseltová.

K pohodlí přispívá i vyhřívané prkénko. Teplotu lze nastavit až na 42 stupňů Celsia. Trysky se po použití samy čistí.

Na úplně všechny vymoženosti, jaké si už mohou dopřát Japonci, si však Češi asi ještě budou muset počkat, pokud nechtějí vydávat desítky tisíc za toaletu. Japonské záchody totiž měří i hmotnost, množství tuku v těle a krevní tlak.

Autor: ČTK
Video se připravuje ...