Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Těžce nemocná Marínka (4): Tleskalo jí tisíc lidí!

23. listopadu 2009 | 06:34

Malá tanečnice Marínka (4) má za sebou první veřejné vystoupení. A hned to byl obrovský úspěch. Malá holčička ze Zlína, která trpí nevyléčitelnou svalovou atrofií a je na vozíku, se v sobotu večer představila ve Zlíně. Jejímu vystoupení nadšeně tleskala tisícovka diváků.

Marínka Vaněčková je těžce nemocná. Její maminka Marie (34) se už devět let věnuje orientálním tancům. Ty uchvátily i Marínku. Když děvčátku začaly ochabovat svaly, začaly obě proti nemoci bojovat tímto druhem umění. V sobotu poprvé vystoupila dívenka před veřejností. Sál velkého kina byl ve Zlíně zaplněn do posledního místečka.

Nevyléčitelně nemocná Marínka (4): Tančím jako maminka!

„Je fakt dobrá,“ vykřikovaly nadšeně dívky, které s Marínkou vystupovaly, při odchodu z pódia. „Pořád se usmívala a všem dodávala energii,“ popsala zážitek z představení jedna z malých tanečnic Daniela Herzogová (11). „Je na ní vidět, jak ráda tančí. Je to obrovská bojovnice,“ přidala se další z vystupujících Karolína Chromková (11).

A viditelně spokojená byla i malá umělkyně. Její tanec omezuje nemoc, takže Marínka se musí pohybovat na vozíku a k vyjádření používá hlavně ruce, bohatý kostým a nejrůznější pomůcky.

Její maminka Marie sice přiznala, že Marínka si při výstupu trošku pozměnila choreografii a některé prvky zcela vynechala, ale hned dcerku pochválila: „Bylo to krásné. Na to, že má Marínka čtyři roky, něco neuvěřitelného.“
Její slova potvrdili i diváci bouřlivým potleskem.


Co je svalová atrofie
Spinální muskulární atrofie je onemocnění buněk míchy. Postihuje svaly, díky kterým například chodíme, ovládáme hlavu i krk a polykáme. Na onemocnění není lék. Konečnou příčinou smrti je nejčastěji selhání dýchání.

Autor: Marie Machková